Τι θα γίνει με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αν κερδίσουν οι Εργατικοί -Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων εξηγεί - iefimerida.gr

Τι θα γίνει με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αν κερδίσουν οι Εργατικοί -Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων εξηγεί

Τα Γλυπτά του Παρθενών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη μορφή του δανεισμού είναι πιθανό να ανοίξει η διαφαινόμενη νίκη των Εργατικών του Keir Starmer στη Βρετανία, κατά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου όπως λέει στο iefimerida ο Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι.

«Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ή της «επανένωσης» όπως τονίζει συχνά ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί αναμφίβολα το πλέον ακανθώδες ζήτημα των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Όχι μόνο επισκιάζει τομείς, όπως ο τουρισμός, η ανώτατη εκπαίδευση και η άμυνα, όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται αγαστά και με αμοιβαία θετικά αποτελέσματα, αλλά συχνά προκαλεί εντάσεις στις διμερείς σχέσεις» επισημαίνει ο κ. Ντε Φάμπρι και συνεχίζει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όπως είναι γνωστό, τελευταία φορά που το θέμα απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα ήταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak αρνήθηκε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Downing Street μετά από τοποθετήσεις του τελευταίου για το ζήτημα στο BBC. Μολαταύτα, καλοκαιρινή αισιοδοξία ίσως ετοιμάζεται να διαδεχτεί το βαρομετρικό χαμηλό του περασμένου φθινοπώρου. Και τούτο διότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο «οδεύει» προς εκλογές στις 4 Ιουλίου, το ζήτημα των “Ελγίνειων” ίσως λάβει νέα τροπή».

«Δεν θα ενθαρρύνουμε την επανένωση, αλλά σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς, δεν θα την εμποδίσουμε κιόλας»

Στη συνέχεια ο Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων εξηγεί: «Το Εργατικό κόμμα του Sir Keir Starmer πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα, με βάση όλες τις διαθέσιμες μετρήσεις του τελευταίου έτους, να κερδίσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Τι θα σήμαινε μία κυβέρνηση Εργατικών για το ζήτημα των Γλυπτών; Η επίσημη θέση των Εργατικών, που δεν διαφέρει πολύ με αυτή των Συντηρητικών, επισημαίνει πως η όποια απόφαση εναπόκειται στη διοίκηση και τους καταπιστευματούχους του Βρετανικού Μουσείου (ΒΜ). Καλά γνωρίζοντες τα της κεντροαριστερής Ιερουσαλήμ, όμως, σπεύδουν να τονίσουν πως τα πράγματα ίσως κινηθούν προς μία διαφορετική κατεύθυνση. “Δεν θα ενθαρρύνουμε την επανένωση, αλλά σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς, δεν θα την εμποδίσουμε κιόλας». Τι κρύβεται πίσω από αυτό το μήνυμα που διαδίδεται ανεπίσημα στους διαδρόμους του Westminster; Μία πιθανή αποκρυπτογράφηση έχει ως εξής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με το ΒΜ, ή οριστικοποιεί μία συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του George Osborne, προέδρου του ΒΜ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα έθετε εμπόδια και τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα».

Όσο για το πλαίσιο μιας ενδεχόμενη συμφωνίας φαίνεται να προκρίνεται ο δανεισμός. «Σε τι θα μπορούσε να συνίσταται, εν τούτοις, μία τέτοια συμφωνία; Πληροφορίες στο Λονδίνο αναφέρουν πως η μοναδική ρεαλιστική λύση – συμβιβασμός προϋποθέτει τον δανεισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα, είτε για ένα χρονικό διάστημα 3,5 ή 12 ετών, ή επ’ αόριστον. Όπως πάντα, βέβαια, σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις λεπτομέρειες, όπου συχνά «κρύβεται ο διάβολος». Nous verrons, ή αλλιώς, οψόμεθα» καταλήγει ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων, συγγραφέας, ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ στην Ιστορία των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι
Ο Σύμβουλος της Βουλής των Λόρδων Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γλυπτά του Παρθενώνα Βρετανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ