Ανοίγουν και πάλι τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής, δίνοντας λάμψη στη γωνιά της Βασιλίσσης Σοφίας.
Περνώντας από τη γωνιά της Βασιλίσσης Σοφίας, πολύς κόσμος αναπολούσε το παρελθόν, όταν εκείνο το σημείο γέμιζε χρώμα το κέντρο της Αθήνας, με τα λουλούδια των ανθοπωλείων.
Τώρα, η γωνιά θα αποκτήσει και πάλι τη λάμψη της, αφού επιστρέφουν τα ανθοπωλεία, ανανεωμένα, ενώ στο σημείο θα λειτουργεί και πωλητήριο του Υπουργείου Πολιτισμού και των Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, σε σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφει: «Ευχάριστα νέα για την Αθήνα μας! Παραδόθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων - μετά από 10 χρόνια εγκατάλειψης -, νέα και υπέροχα ανανεωμένη η γωνιά των ανθοπωλείων. Σε λίγο εκεί θα λειτουργήσουν και πωλητήριο του ΥΠΠΟ και εκθετήριο της βιβλιοθήκης της Βουλής».
Η αναβίωση των ιστορικών ανθοπωλείων του Συντάγματος γίνεται με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.
Η ιστορία των ανθοπωλείων της Βουλής
Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την Πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως-, τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».
Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.
Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας. Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στον χρόνο.
Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται τη δεκαετία του'80, με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων που κατέκλυσαν τις περιοχές του κέντρου.
Τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση και τα επεισόδια που κάθε τόσο συμβαίνουν στην περιοχή, σταδιακά τα ανθοπωλεία οδηγήθηκαν σε μαρασμό, με συνέπεια τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους.