Τηλεφώνημα Παναγιωτόπουλου-Αμερικανού υπ. Αμυνας -Εξοπλιστικά και αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο - iefimerida.gr

Τηλεφώνημα Παναγιωτόπουλου-Αμερικανού υπ. Αμυνας -Εξοπλιστικά και αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Τζέιμς Ώστιν κατόπιν αιτήματός του.

Οι δύο Υπουργοί τόνισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στην συνοχή της Συμμαχίας. Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ώστιν συνομίλησαν, επίσης, για θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών στον αμυντικο-τεχνικό τομέα.

Ο Λόιντ Τζέιμς Ώστιν αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και εξέφρασε την εκτίμησή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο USS Eisenhower στις 23 Μαρτίου, έκανε ειδική αναφορά στον μόνιμο ελλιμενισμό του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση της Σούδας, και τόνισε ότι η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα αντανακλά την ισχυρή διμερή συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι η εμβάθυνση της σχέσης έρχεται ως αποτέλεσμα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφτηκε το 2019.

Οι δύο υπουργοί έθεσαν επί τάπητος και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες μείωσης όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, έγινε αναφορά στη μακροχρόνια στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο στρατών στην οποία περιλαμβάνονται οι ελληνικές επενδύσεις σε αμερικανικά αμυντικά συστήματα. Στο σημείο αυτό, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού, λέγοντας ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για την επέκταση της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υπερβαίνει συνεχώς τους στόχους αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί ζωτική επένδυση για τη διατήρηση μιας ισχυρής Συμμαχίας.

Τέλος, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με απειλές κατά της σταθερότητας στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Ήταν χαρά μου που μίλησα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Έδωσα συγχαρητήρια για την επέτειο των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον ευχαρίστησα για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στο USS Eisenhower», σημείωσε ο Λόιντ Τζέιμς Ώστιν με ανάρτησή του στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ