Το νέο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στην αρχή της ομιλίας του στην ενεργειακή κρίση, υποστήριξε ότι «όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τρεις στόχους.
«Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας. Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα και, τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας» τόνισε. Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι οι πολίτες μπορούν από σήμερα να μπουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα
Αμέσως μετά παρουσίασε το νέο μοντέλο επιδότησης λογαριασμών ρεύματος.
Σύμφωνα με τα όσα έχει περιγράψει ο κ. Σκρέκας, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, και για ορισμένη κατανάλωση ρεύματος και πάνω θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρυσι.
Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών.
Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1.000 kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αν ένα νοικοκυριό μειώσει 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.
Το τρίτο κλιμάκιο: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.
Για όσους είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση του 100% της αύξησης. Θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τι ισχύει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Η επιδότηση στο φυσικό αέριο
Για την επιδότηση στο φυσικό αέριο, ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι «για τα οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε επαγγελματίες, δηλαδή μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται τον Οκτώβριο στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αυτό αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.
Ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αυτού, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας, εισάγουμε ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο υπουργός.
Καταλήγοντας, είπε: «Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν στόχο, πρώτον, την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, δεύτερον την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και, τρίτον, την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων όπου χρειάζεται υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές. Μαζί θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη».
Δείτε την παρουσίαση:
Σκρέκας: Ασφυκτικές οι πιέσεις της ενεργειακής κρίσης
Μιλώντας στην αρχή της τοποθέτησής του για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι πλέον επηρεάζεται καθοριστικά ολόκληρη η Ευρώπη από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και δημιουργούνται «ασφυκτικές καταστάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη».
Στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα. Πολλές χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, όπως η Γερμανία, προειδοποιούν τους πολίτες τους για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεωτικές διακοπές στην παροχή της.
»Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες πάνω από 2 δισ. ευρώ.
»Φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα».