Μοναδική, ιστορική ευκαιρία για να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα, μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, χαρακτηρίζει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19 ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος.
Σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, ο κ. Μπακατσέλος μιλά για το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας να εφαρμόσει με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει ένα βιώσιμο και εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Αναφέρεται στο αυξημένο και αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς ολοένα και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες- κολοσσοί, όπως για παράδειγμα, Microsoft και η Pfizer, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και αποκαλύπτει την ανακοίνωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και άλλων σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν παραλείπει να αναφερθεί στις στοχευμένες δράσεις για την προώθηση των ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ, ενώ σχολιάζοντας την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπαιντεν και τι σηματοδοτεί για τη χώρα μας κάνει λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα με τις χώρες που παραδοσιακά διατηρούν φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και διαμόρφωση ενός νέου, εποικοδομητικού πλαισίου συνεργασίας.
Τον τελευταίο χρόνο η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19. Πως μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία για την ελληνική οικονομία;
Η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας έχει βαρύτατες υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι «πληγές» από το δεύτερο κύμα έχουν επιδράσει καταλυτικά στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη, ενώ η έκρηξη ενός τρίτου «κύματος» έχει εντείνει περαιτέρω την αβεβαιότητα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εγκλωβιστούμε στις δυσοίωνες εκτιμήσεις αλλά άμεσα και αποτελεσματικά να αποτελέσουμε ως θεσμοί και φορείς της χώρας, τους παράγοντες εκείνους που θα δώσουν τη διέξοδο στην ελπίδα και την προοπτική. Ενδεχομένως, ακόμη και αν αυτό φαντάζει ως σχήμα οξύμωρο, η πανδημία, όπως και κάθε κρίση, μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια ιστορική ευκαιρία δημιουργίας των όρων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Πολιτεία, καίρια προβλήματα που έχουν διογκωθεί λόγω της πανδημίας, όπως η ύφεση, η ανεργία, η πτώχευση επιχειρήσεων και η κατάρρευση πολλών κλάδων της οικονομίας. Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, ώστε να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος, είναι η ταχύτατη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την επίλυση του κύριου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που είναι το στρεβλό και αναχρονιστικό παραγωγικό μοντέλο. Σ’ αυτό ειδικά το σημείο θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη δυνατότητα που μας δίνεται, μέσω των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, για τον εκσυγχρονισμό, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου οικονομικής ανάπτυξης.
Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης από εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και αμερικανικές ποιοι είναι οι τομείς που παρουσιάζουν άνθηση και ποιες αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει το μέλλον της επιχειρηματικότητάς τους στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για πολλές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και σ’ αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η πολιτικό-οικονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών. Οι αμερικανικές εταιρείες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Τα οικονομικά οφέλη από τις επενδυτικές κινήσεις κορυφαίων οικονομικών κολοσσών, όπως είναι η Cisco, η Pfizer και η Deloitte, στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή, ανοίγουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένου και υψηλής τεχνογνωσίας δυναμικού. Εταιρείες όπως η Tesla και η Blink Charging εισέρχονται στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Συγκεκριμένα, η Tesla διαθέτει ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα που επικεντρώνεται στα συστήματα μετάδοσης κίνησης.
Η Blink Charging έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα.O αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίαςMicrosoft και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πρώτου data center στην Ελλάδα. Η επένδυση σχετίζεται με την εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας αλλά και με τις δραστηριότητες Cloud Services.
Η επένδυση αυτή, μπορεί να αναβαθμίσει το κύρος της Ελλάδας, ενώ παράλληλα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οφέλη που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2020, η Amazon Web Services υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Ελλάδα για την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την οικονομία μέσω της συνεργασίας στην ψηφιακή διακυβέρνηση, τις ψηφιακές υποδομές και την εκπαίδευση δεξιοτήτων στο cloud. Έλληνες μηχανικοί της Nokia συνεργάζονται καθημερινά με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την ανάπτυξη λύσεων επόμενης γενιάς στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Παράλληλα, στην ελληνική αγορά ακινήτων μπαίνουν οι εταιρείες Renovo Financial, Hinshaw, Cushman & Wakefield. Είναι λοιπόν σαφές, ότι η Ελλάδα έχει προσελκύσει δυνατούς παίχτες στην παγκόσμια αγορά και επιβάλλεται να βάλει γερά θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση κλάδων, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία και η αγροτεχνολογία.
Με βάση το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της Επιτροπής Πισσαρίδη, σε ποια σημεία και μεταρρυθμίσεις ως Ελληνο—Αμερικανικό Επιμελητήριο θα εστιάζατε ειδικότερα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;
Κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία, τα επόμενα χρόνια, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας η οποία μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση του παραγωγικού κεφαλαίου και επομένως με νέες επενδύσεις, τόσο από τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από ξένες, η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών.
Στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση για την προώθηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στηρίζουμε μια σειρά δράσεων όπως είναι η ψηφιοποίηση, η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Η προοπτική μετασχηματισμού της οικονομίας με αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, θα επιτρέψει τη σταδιακή και σε μεγάλο βαθμό ευθυγράμμιση, ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά της, με τις άλλες οικονομίες της ΕΕ.
Ως Επιμελητήριο είμαστε θετικοί σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, αλλά και στον δημόσιο τομέα, γιατί η αποτελεσματικότητα και το επίπεδο προσόντων του εργατικού δυναμικού αποτελούν πολύ σημαντικά μέσα για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξωστρέφεια. Μέσα από τη μεθοδικότητα, τη σύγκλιση και την ένωση δυνάμεων σε αυτές τις κοινά αποδεκτές αρχές, η Ελλάδα θα γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός συνδυάζοντας παράλληλα τη μονιμοποίηση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις φορολογικού πλαισίου και μιας αξιόπιστης δημόσιας διοίκησης με γνώση και αντανακλαστικά ανάπτυξης.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την επόμενη χρονιά και ποιες οι δράσεις για την στοχευμένη προώθηση των ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ;
Το Επιμελητήριο επέδειξε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και κομβική συγκυρία, μέσα από τις πρωτοβουλίες του και τις στοχευμένες δράσεις του, τα αντανακλαστικά του ως φορέας που στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του έχει την υποστήριξη και ενίσχυση του επιχειρείν αλλά και την προώθηση της αξιοπιστίας και δυναμικής της χώρας διεθνώς. Ζούμε όλοι μας όπως είναι εύκολα κατανοητό σε μια περίοδο που προσαρμόζουμε τόσο τον επιχειρησιακό, όσο και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό στις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό δεν επηρεάζει τη στρατηγική, φιλοσοφία και την πολιτική μας ως το μεγαλύτερο διμερές Επιμελητήριο της χώρας. Καθοριστική σημασία έχει για εμάς το να υπάρξει και πάλι ουσιαστική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το επιχειρείν με μια συνολική επανεκκίνηση. Συμμετέχουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια που γίνεται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την ανάπτυξη ενός οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και πιο ελκυστικού για τους επενδυτές. Καθοριστικό ρόλο στις ενέργειές μας παίζουν οι Επιτροπές του Επιμελητηρίου, οι οποίες απαρτίζονται από κορυφαίους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, του θεσμικού πλαισίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το προσεχές διάστημα σε ένα συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες σε κομβικούς τομείς του επιχειρείν αλλά και κεντρικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική θα κινηθούμε από την κυκλική οικονομία και τα θέματα απασχόλησης, την καινοτομία & τεχνολογία που πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος του Επιμελητηρίου, μέχρι το Blue Economy και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ψηφιακές και προϊόντος του χρόνου υβριδικές εκδηλώσεις, στοχευμένες θέσεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, έρευνες και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από την πολιτεία συνθέτουν το πάζλ των δράσεων μας.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την προώθηση των ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ, διαμορφώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ακόμη και στην εποχή της πανδημίας, αξιοποιεί ψηφιακούς μηχανισμούς και εργαλεία διασυνδέοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, με την αγορά των ΗΠΑ.
Τι θα σημάνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ; Περνάμε σε μια νέα εποχή;
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο χαιρετίζει την ανάληψη καθηκόντων από τον Πρόεδρο Τζο Μπαίντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Μεταβαίνουμε σε μια νέα κατάσταση με συγκεκριμένες προτεραιότητες στην ατζέντα της νέας ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό αποδεικνύεται από τα πρώτα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.
Στο πλαίσιο αυτό και σε ότι αφορά τις διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες, υπάρχει μια γενικευμένη άποψη ότι ο νέος Πρόεδρος θα επιδιώξει να επαναφέρει την κανονικότητα στην Αμερική με τις χώρες που παραδοσιακά διατηρούν φιλικές σχέσεις. Η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν αποτελείται από ιδιαίτερα έμπειρους διπλωμάτες και είμαι σίγουρος ότι τόσο σε σχέση με την Ε.Ε., όσο και άλλους στρατηγικούς εταίρους θα διαμορφώσουν ένα νέο, εποικοδομητικό πλαίσιο συνεργασίας.
Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν θα δώσει μεγάλη σημασία στο περιβάλλον και αυτό φαίνεται από την επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού. Σε ότι αφορά το αμερικανικό επενδυτικό σχεδιασμό, στην Ελλάδα, από ισχυρές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, Microsoft, Pfizer και άλλες εταιρείες που σύντομα θα ανακοινωθούν, διαφαίνεται ότι υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον σε μία χώρα η οποία οικοδομεί ένα ουσιαστικό κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διατηρήσει την φιλική σχέση που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια και σίγουρα θα επιδιώξει, εφόσον ακολουθήσουμε και εμείς μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική πορεία, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και σε μια κατεύθυνση γεωπολιτικής ισορροπίας που εδράζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά του το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα επιδιώξει να υπάρχει μια άψογη συνεργασία με το κυβερνητικό επιτελείο του νέου Προέδρου και ειδικότερα στο εμπορικό σκέλος, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διείσδυσης των αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας κεφαλαιοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον τους.