Το ουράνιο τόξο όσες φορές και εάν το δούμε στη ζωή μας μετά από μια νεροποντή, πάντα θα προκαλεί έναν ξεχωριστό ενθουσιασμό. Το ίδιο έγινε και χθες το απόγευμα, όταν μετά την βροχόπτωση το εντυπωσιακό φαινόμενο δημιουργήθηκε στον αθηναϊκό ουρανό.
Ωστόσο, από τη χθεσινή νεροποντή που χτύπησε το λεκανοπέδιο προέκυψε ένα φαινόμενο που δεν βλέπουμε τόσο συχνά και οι χρήστες του διαδικτύου έσπευσαν να το σχολιάσουν στα social media. Μέσα στη συννεφιά και στο μουντό σκηνικό της κακοκαιρίας εμφανίστηκε διπλό ουράνιο τόξο, το ένα πάνω από το άλλο, προκαλώντας έκπληξη σε όσους κατάφεραν να το απαθανατίσουν.
Ο αττικός ουρανός καλύφθηκε από δύο πολύχρωμες αψίδες, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον έμπειρο μετεωρολόγο, Νίκο Καντερέ ο οποίος εξήγησε με απλά λόγια το κατά πόσο το διπλό ουράνιο τόξο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά και το πώς δημιουργείται μετά το πέρασμα μιας κακοκαιρίας, αντίστοιχης της χθεσινής.
Το διπλό ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε στον αθηναϊκό ουρανό
Όπως αναφέρει ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) «πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργείται από τα υδροσταγονίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις ακτίνες του Ηλίου. Είναι ένα καθαρά τοπικό-παροδικό φαινόμενο που δημιουργείται ανάλογα τη δομή της ατμόσφαιρας, το οποίο δεν χρήζει περισσότερων διευκρινίσεων». «Δεν θα το χαρακτήριζα σπάνιο φαινόμενο, αλλά μη συχνά εμφανιζόμενο», σημειώνει.
Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Καντερές, «αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει αρκετά είναι το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία δεν καταγράφηκαν τελικά μεγάλα ύψη βροχής. Σε λίγες μόνο περιοχές τα ποσοστά βροχής ξεπέρασαν τα 10 χιλιοστά». «Γενικά τον Μάρτιο δεν ήρθαν οι βροχές που περιμέναμε και αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί για το τι μέλλει γενέσθαι», καταλήγει.