Οι εικόνες που κατέγραψε drone με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα, εν μέσω καύσωνα, είναι εντυπωσιακές.
Ειδικότερα, η ΕΡΤ μετέδωσε πλάνα από θερμική κάμερα drone που πετούσε στον ουρανό της Αθήνας, η οποία δείχνει με πιο έντονα χρώματα (μοβ, σκούρο μοβ) τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και με πιο ανοικτά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) τις θερμότερες.
Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας -Εντονότερος ο καύσωνας σε περιοχές με έντονη αστικοποίηση
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη εκεί που υπάρχει έντονη βλάστηση, ενώ είναι αρκετά υψηλότερη εκεί που υπάρχει απουσία χλωρίδας. Η διαφορά στη θερμοκρασία στις περιοχές που έχουν έντονη βλάστηση σε σχέση με αυτές που δεν έχουν μπορεί να ξεπεράσει τους 3-5 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, oι χώροι με δέντρα και πάρκα είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές -ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτίρια και τσιμέντο- είναι πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία σε μια περιοχή βρίσκεται στους 28 βαθμούς Κελσίου, η αντίστοιχη θερμοκρασία εκεί που υπάρχουν πολλά κτίρια και γενικά μεγάλη συγκέντρωση σε τσιμέντο ξεπερνά τους 30-32 βαθμούς. Επίσης, η θερμοκρασία το βράδυ δεν πέφτει τόσο πολύ στις περιοχές που υπάρχει έντονη αστικοποίηση.
Συμπερασματικώς, ο κ. Γιαννόπουλος κατέληξε ότι όσο περισσότερο πράσινο έχουμε σε μια περιοχή τόσο η θερμοκρασία δεν θα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε μια περιοχή με απουσία πρασίνου.