Ιδιόμορφη είναι η σημερινή ημέρα για την Ελληνική Ναυτιλία. Στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για τη θέση του προέδρου για πρώτη φορά θα υπάρχουν δύο υποψήφιοι.
Μέχρι σήμερα η ΕΕΕ ακολουθούσε το μοντέλο του ΣΕΒ. Δηλαδή τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης που προέκυπταν από τις εκλογές όριζαν πρόεδρο για τον οποίο υπήρχε από την αρχή συμφωνία, οπότε η υποψηφιότητα ήταν μία.
Αυτή τη φορά οι υποψηφιότητες είναι δύο: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος της Arcadia ShipManagement και της Aegean Bulker και η κυρία Μελίνα Τραυλού της Neptune Lines Shipping και της Neptune Dry.
To παρασκήνιο για αυτή την εξέλιξη έχει ως εξής: Ο Θεόδωρος Βενιάμης, νυν πρόεδρος της ΕΕΕ, ο οποίος αποχωρεί μετά από τέσσερις στη σειρά θητείες είχε αποφασίσει να δώσει το χρίσμα στον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο. Ο κ. Αγγελόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ενωσης από το 2018 και παραδοσιακά ο εκάστοτε αντιπρόεδρος ήταν πάντα ο προτιμητέος στις αρχαιρεσίες για να λάβει το αξίωμα του προέδρου. Στο μεσοδιάστημα όμως προέκυψε η κόντρα του κ. Γιώργου Αγγελόπουλου και του αδερφού του Παναγιώτη με τον πατέρα τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και οι δικαστικές διενέξεις για τα κληρονομικά με αποτέλεσμα ο κ. Βενιάμης με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Γιώργου Αγγελόπουλου όπως λέγεται αποφάσισε να βρει άλλον εκλεκτό. Τελικά ήταν εκλεκτή, καθώς το χρίσμα δόθηκε στην κυρία Μελίνα Τραυλού, σημερινή γραμματέα της Ενωσης. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος όμως απεβίωσε και οι ενδοοικογενειακές ισορροπίες αποκαταστάθηκαν. Τότε ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος επανήλθε ως ενδιαφερόμενος για τη θέση του προέδρου αλλά ο κ. Βενιάμης ήταν δύσκολο να πάρει πίσω το χρίσμα από την κυρία Τραυλού. Ετσι, ο κ. Αγγελόπουλος επέλεξε να κατέβει στις εκλογές και να αναμετρηθεί στο «πεδίο» με την κυρία Τραυλού.
Οι εγγραφές νέων πλοίων στην ΕΕΕ αλλάζουν την εκλογική βάση
Οι σημερινές αρχαιρεσίες εμφανίζουν όμως και άλλες ιδιαιτερότητες. Στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν εγγεγραμμένα περίπου 1.000 πλοία και από τις αρχές του χρόνου ενεγράφησαν επιπλέον 1.200. Ετσι, η εκλογική βάση διευρύνεται, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόβλεψη του αποτελέσματος, ενώ πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της Ενωσης. Τα περισότερα πλοία που ήταν εγγεγραμμένα ήταν με ελληνική σημαία, ενώ αυτά που ενεγράφησαν τις τελευταίες εβδομάδες, με μειωμένη συνδρομή, είναι με ξένη σημαία. Σημειώνεται πως η εγγραφή πλοίων με μειωμένη ετήσια συνδρομή αναμένεται να εγκριθεί από τη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΕΕ.
Υπάρχουν 42 υποψήφιοι για 30 θέσεις. Οι ψήφοι για να εκλεγούν οι 30 έχουν άμεση σχέση με τον αριθμό των πλοίων και ειδικότερα με το τονάζ. Τα μεγαλύτερα πλοία έχουν περισσότερες ψήφους από τα μικρότερα. Αντιθέτως, οι 30 που θα εκλεγούν στο ΔΣ θα έχουν μια ισότιμη ψήφο για να εκλέξουν μεταξύ τους τον νέο πρόεδρο της ΕΕΕ.
Από το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο δεν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα ο Θεόδωρος Βενιάμης, ο Χάρης Βαφειάς, ο Ματθαίος Λως, ο Μιχάλης Μποδούρογλου και ο Κωνταντίνος Μαρτίνος. Τέσσερις εκ των πέντε κάνουν «χώρο» για τα παιδιά τους, καθώς θα υποβάλουν υποψηφιότητα για το ΔΣ ο Νικόλας Βενιάμης, ο Νικόλας Μαρτίνος, ο Δημήτριος Λως και η Κατερίνα Μποδούρογλου.
Οι προκλήσεις για τον νέο πρόεδρο της Ενωσης
Ο νέος πρόεδρος της Ενωσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα της Ελληνικής Ναυτιλίας που συνδέονται με την ΕΕ καθώς τα περιφερειακά κέντρα έχει αποδειχτεί ότι δημιουργούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας αφού η ναυτιλία είναι μια και ταξιδεύει από τη Γερμανία έως την Ιαπωνία και είναι πολύ δύσκολο για κάθε πλοιοκτήτη να έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές νομοθεσίες. Επιπλέον θα πρέπει να ηγηθεί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί ώστε έως το 2050 τα πλοία να έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
Τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα, αφού και οι γυναίκες πλοιοκτήτριες όπως η Αγγελική Φράγκου, η Μαρία Αγγελικούση, η Μαρία Φραγκίστα, η Ιωάννα Προκοπίου, η Σεμίραμις Παληού κ.α με μεγάλο αριθμό πλοίων δεν προκύπτει ότι θα ψηφίσουν «μονοκούκι» την κυρία Τραυλού.
Ο απολογισμός Βενιάμη
Ο απολογισμός του απερχόμενου προέδρου της Ενωσης, σύμφωνα με τους συναδέλφους τους είναι κάτι παραπάνω από θετικός. Το γεγονός ότι οδηγήθηκαν στο να αλλάξουν το καταστατικό της Ενωσης ώστε να εκλέγεται πρόεδρος για περισσότερες από δύο τριετίες δείχνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αθροιστικά ο κ. Βενιάμης εξελέγη για 4 τριετίες στη σειρά, ενώ η τελευταία παρατάθηκε για ακόμη ένα χρόνο λόγω της Covid 19.
Επί της θητείας του η ελληνική ναυτιλία έγινε πιο εξωστρεφής και διατήρησε με άνεση την πρώτη θέση στον κόσμο. Πιστώνεται το κλείσιμο της έρευνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Ναυτιλίας ενώ με την ίδρυση του φιλανθρωπικού οργανισμού της ΕΕΕ με την επωνυμία ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ έφερε πιο κοντά τους εφοπλιστές με την κοινωνία. Πέρασαν σε αυτά τα 13 χρόνια από τα χέρια του, όλα τα καυτά θέματα της ναυτιλίας όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τη ναυτιλία, τα μνημόνια στο εσωτερικό, με αποκορύφωμα την πανδημία που απορρύθμισε τον κλάδο.
Το προφίλ των δύο υποψηφίων για τη θέση του προέδρου
Η κυρία Μελίνα Τραυλού διευθύνει τη μοναδική ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς οχημάτων, την Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises που ίδρυσε ο πατέρας της Νίκος Τραυλός το 1975. Η ίδια βρίσκεται από πολύ μικρή κοντά στην εταιρεία την οποία κατάφερε να μεγαλώσει. Σήμερα ο στόλος της Neptune Lines διαθέτει 18 πλοία και μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατ. οχήματα σε 20 χώρες. Επίσης, η κυρία Τραυλού ίδρυσε πριν από 5 χρόνια την Neptune Dry που διαθέτει στόλο από πέντε φορτηγά πλοία. Είναι εδώ και 15 χρόνια μέλος του ΔΣ της Ενωσης και σήμερα κατέχει τη μία από τις δύο θέσεις Γραμματέα της ΕΕΕ. Αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη πρόεδρος στην ιστορία της ΕΕΕ, από το 1916.
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι μόλις 48 χρονών και αν εκλεγεί θα είναι ίσως ο νεότερος πρόεδρος της Ενωσης. Διευθύνει μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη την Arcadia Shipmanagement που έχει στόλο από 11 δεξαμενόπλοια, ενώ στον όμιλο ανήκει και η Αegean Bulk, που διαχειρίζεται οκτώ φορτηγά πλοία. Από τα 19 πλοία η ελληνική σημαία είναι τοποθετημένη στα 15, από τα πιο υψηλά ποσοστά μεταξύ στόλου ελληνικών συμφερόντων. Συμμετέχει στο ΔΣ της Ενωσης από το 2015 και από το 2018 είναι ο ένας από τους δύο αντιπροέδρους στο ΔΣ.
Από το 2009 έχει μαζί με τον αδελφό του τον έλεγχο του μπασκετικού Ολυμπιακού.
Σήμερα 9 Φεβρουαρίου θα εκλεγούν τα 30 μέλη του ΔΣ και αύριο Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου οι 30 θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Ενωσης.