Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.407 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 347 διασωληνωμένους και 34 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.
Παράλληλα, 703 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική, 496 στη Θεσσαλονίκη και 258 στη Λάρισα.
Γκάγκα: Από τους 347 διασωληνωμένους, το 88% είναι ανεμβολίαστοι
«Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα, συγκεκριμένα, 3.407. Από αυτά, όπως είπε η κ. Γκάγκα, τα 703 καταγράφηκαν στην Αθήνα, η Θεσσαλονίκη είχε 496, η Λάρισα 258, η Μαγνησία 136, η Αχαΐα 125, ενώ πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.
Παράλληλα, συνέχισε, «είχαμε 34 νέους νεκρούς, για να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519».
Τέλος, η κ. Γκάγκα είπε πως «έχουμε 347 διασωληνωμένους, από τους οποίους οι 306 είναι ανεμβολίαστοι. Δηλαδή, ένα ποσοστό της τάξης του 88%».
Εν συνεχεία έδειξε διαγράμματα που αποδεικνύουν πώς επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, φέροντας στοιχεία από την 3η και την 4η ΥΠΕ.
Αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα
Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες είπε η καθηγήτρια και τόνισε πως πλέον, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός τους το τελευταίο επταήμερο, ανέρχεται σε 2.788 νέα κρούσματα ανά ημέρα.
«Η επιδημία διαγράφει διαφορετική πορεία στη βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου που τόνισε πως τα κρούσματα αυξήθηκαν σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία.
Εκτός όμως από τη βόρεια Ελλάδα, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, στις ΠΕ Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.
Σταθερή η εικόνα του κορωνοϊού στην Αττική
Στην Αττική, αν και η πορεία της πανδημίας κρίνεται γενικά σταθερή, το φορτίο του κορωνοϊού είναι επιβαρυμένο στην ανατολική Αττική και παρουσιάζει αύξηση στα βόρεια προάστια.
Τέλος, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε πάνω από 200 κατά μέσο όρο ανά ημέρα, ενώ και ο λόγος εισιτηρίων-εξιτηρίων φτάνει το 1,6. Σε αυτό το πλαίσιο, η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά το 90% στη βόρεια Ελλάδα.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου έφερε ως παράδειγμα της ΠΕ της Ξάνθης και της Δράμας, όπου παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και θνητότητας, η οποία είναι από τις υψηλότερες στην επικράτεια.
Μάλιστα, φαίνεται πως σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση των νοσηλειών.
Δεν πείθονται οι διστακτικοί να εμβολιαστούν
Όπως είπε η καθηγήτρια, εντυπωσιάζει το γεγονός πως δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και παρά την επιδείνωση των δεικτών.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως όλοι οι πολίτες κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Όπως τόνισε, «όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού ήταν ανεμβολίαστοι». Επίσης, εξήγησε πως ο εμβολιασμός των νεότερων, προστατεύει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους.
Η καθηγήτρια όμως αναφερόμενη σε μελέτες από τις ΗΠΑ, σημείωσε πως φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός οι πλέον διστακτικοί δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους προκειμένου να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν. «Όλοι μας, ως πολίτες, πρέπει να επιλέξουμε πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν
Αναφερόμενοι όμως και στους εμβολιασμένους, η καθηγήτρια τόνισε πως αυτοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ακόμη και αυτοί ενδέχεται να κολλήσουν, παρότι προστατεύονται από τη νόσηση.
«Διαφορετικά θα κινηθούν οι νέοι μας που εμβολιάστηκαν σε σχέση με τις πιο ευάλωτες ηλικίες. Θα πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητες που κάνουμε» είπε. «Το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία, λέμε όχι στον εφησυχασμό» συμπλήρωσε.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε όμως και στις παρελάσεις της ερχόμενης εβδομάδας. «Ακούμε συζητήσεις για τις παρελάσεις. Είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όλοι θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας» είπε.
Επιπλέον, τόνισε πως καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι αυξημένος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμπεριφορά μας φέτος το φθινόπωρο άλλαξε και προμηνύει ότι τον χειμώνα η νοσηρότητα (είτε είναι κορωνοϊός, είτε γρίπη) θα είναι αυξημένη. Έτσι, τόνισε πως οι μεγαλύτεροι και οι ευάλωτοι θα πρέπει να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, αλλά και να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid. Μεγάλη ανασκόπηση με δεδομένα από 57 μελέτες με περισσότερους από 250.000 επιζήσαντες του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, έδειξε πως ένας στους δύο ακόμη και έξι μήνες μετά την ανάρρωση είχαν χρόνια προβλήματα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, κινητικά προβλήματα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση. «Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα» τόνισε.
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, στις χώρες με καλή εμβολιαστική κάλυψη
«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242.000.000 μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατ. θάνατοι με τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως.
Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν οριακά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο συνεχίζουν να μειώνονται με ποσοστό 3% την τελευταία εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 6.500 θάνατοι ανά ημέρα. Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Αντιθέτως, στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά. Βλέπουμε 16% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% στους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση. Οριακή βελτίωση βλέπουμε μόλις 2% στην Ιταλία και 7% στη Σουηδία.
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε αύξηση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων είχε αύξηση 8%, αν και την προηγούμενη έδειξε μείωση 9%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι ενισχυμένος με περισσότερες από 200 ανά ημέρα και το ισοζύγιο είναι πάνω από 1, πλησιάζει το 1,5», σημείωσε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.
«Βλέπουμε μια επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας. Η πτώση θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία περιμέναμε κιόλας, ωστόσο είναι ηπιότερη λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.
Ηδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Επί του παρόντος αναμένουμε να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση, ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.