Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», που αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, κατά την οποία δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος στη χώρα μας.
Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Δείτε το βίντειο με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας
Παρακολουθήστε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:
Οι αλλαγές στις συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca
Αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε, η ηλικία στη Βρετανία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη, ενώ στη Γερμανία η σύσταση τροποποίησε τον εμβολιασμό ώστε να χορηγείται το εμβόλιο σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών.
Οι συστάσεις αυτές, αντιφατικές μεταξύ τους, στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. Το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία ήταν εξαιρετικά επιτυχές, κάτι που επιτρέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνο για τους νέους από την έκθεση στη νόσο μειώθηκε σημαντικά, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου. Η Γερμανία αντίθετα χρειάζεται ένα γρήγορο πρόγραμμα με μια ευρεία κατανομή εξού και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών.
Ένα από τα ερωτήματα στα οποία περιμέναμε μια ξεκάθαρη απάντηση ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα τεκμηριωμένα αποτελέσματα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αντίστοιχος υπεύθυνος οργανισμός ανοσοποίησης και εμβολίων παρουσίασε δεδομένα, αλλά και τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, εκτός των περιπτώσεων που παρουσίασαν αυτή την επιπλοκή.
Μπορεί η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο;
Παράλληλα, υπάρχει και μια συζήτηση για εναλλακτική δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο. Χώρες προχώρησαν στην σύσταση πρότασης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Αυτός ο τύπος του mix and match είναι υπό μελέτη, αναμένονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τα αποτελέσματα, συνέχισε η κα. Θεοδωρίδου.
Πιθανότατα τα αποτελέσματα αυτά να επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού. Ώσπου να υπάρξουν δεδομένα ότι ο συνδυασμός αυτός δεν μεταβάλει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, συστήνεται η συνέπεια και η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο.
Τι δείχνουν οι μελέτες για τα εμβόλια σε παιδιά
Η Μαρία Θεοδωρίδου όμως αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τον εμβολιασμό παιδιών. Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα παιδιά, ενώ μέχρι τώρα ο εμβολιασμός από τη Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ για τις άλλες ηλικίες από αυτή των 18 ετών. Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρείες, πλην της Pfizer. παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Έχουμε αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, επομένως ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από Covid. Tο εμβόλιο έχει σαν στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού σε κάθε χώρα και ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά της νόσου και να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου.
Στον Καναδά στην πόλη με το δεύτερο υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 12 με 15 ετών πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες, έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσολογική απάντηση, επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει. Το κύριο βάρος για το χτίσιμο ανοσίας είναι οι ενήλικες. Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων.
Εκκληση Θεοδωρίδου για προσφορά αίματος
Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της αιμοδοσίας. «Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Δεν συνιστάται έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορωνοϊό. Άτομα που νόσησαν με covid ή έχουν θετική ιολογική εξέταση μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρωση» είπε.
Επιπλέον τόνισε πως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τον FDA ή μετά από 7 ημέρες σύμφωνα με την σύσταση των βρετανικών αρχών. «Εν μέσω πανδημίας η προσφορά αίματος είναι πολύτιμη» σχολίασε.
Πάνω από 110.000 εμβολιασμοί και σήμερα
Τουλάχιστον 90.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το απόγευμα, όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά περίπου 110.000.
Από την πρώτη ημέρα έχουν γίνει συνολικά 3,74 εμβολιασμοί, εκ των οποίων σχεδόν 2,5 εκατ. αφορούν την μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 23,7% και 1.245.000 και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 12%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα εμβολιασμού των 30άρηδων και 40άρηδων. Οπως είπε, η πλατφόρμα των ραντεβού που θα περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό θα γίνει αρχικά, για τους 40-44 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.
Οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών. Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.
Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για τον Μάιο.
- Pfizer: 2.150.000 δόσεις.
- Moderna: 350.000 δόσεις.
- Johnson & Johnson: 220.000 δόσεις αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.
- Από την Astrazeneca περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.904, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 48 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.089 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.199 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 383 (ημερήσια μεταβολή +3.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 377 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).