Τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση ψάχνουν τα εμπορικά καταστήματα της χώρας και οι ιδιοκτήτες τους.
Με τους λογαριασμούς στην ενέργεια να έρχονται συνεχώς όλο και πιο «φουσκωμένοι», τα καταστήματα σκέφτονται να καταφύγουν στη λύση να κλείνουν δύο ώρες νωρίτερα, ώστε να περιορίσουν το κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης θα κλείνουν τα καταστήματά τους στις 7 το απόγευμα, τις ημέρες που τα έκλειναν στις 21:00, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) πρότεινε και τίθεται σε εφαρμογή, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το νέο μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές ώρες.
Μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν και πώς θα κινηθούν τα καταστήματα που ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα θα τηρήσουν την πρόταση αυτή.
Ενεργειακή κρίση: Το νέο ωράριο των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
- Τρίτη: 10:00 έως 19:00
- Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
- Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
- Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
- Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Δεν είναι μόνον οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη που σκέφτονται να κινηθούν καθ' αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το θέμα έχει συζητηθεί και στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίας και Επιχειρηματικότητας με όλους τους συλλόγους.
Σημαντικό ρόλο στο πώς θα κινηθούν τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα έχει η σχετική απόφαση που θα λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που με τη σειρά του εξετάζει το θέμα για μειωμένο ωράριο. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς διάστημα.
Εκτιμάται ότι η μείωση του ωραρίου στα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και τα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσε να φέρει και ανάλογη περικοπή της κατανάλωσης ενέργειας -και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό.
Ενεργειακή κρίση: Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας
Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Η αβεβαιότητα για το αν οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν «σκεπάζει» σαν σύννεφο όλη τη γηραιά ήπειρο.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σε περίπτωση κρίσης η τροφοδοσία θα κόβεται κατά σειρά σε μεγάλες βιομηχανίες (διακόψιμοι καταναλωτές), εξαγωγές, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον δεν είναι απαραίτητες, βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ή κλιβάνους, μικρές βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές.
Εξ ου και έχει εκπονηθεί Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης από την ΡΑΕ για διακοπές στο ρεύμα, ανάλογα με το επίπεδο της κρίσης. Παράλληλα, η Αρχή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Πριν εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών προβλέπονται ωστόσο σειρά μέτρων που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκινούν από συστάσεις για εθελοντικό περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την αναζήτηση έκτακτων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι την χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντίζελ) από τις μονάδες φυσικού αερίου διπλού καυσίμου, την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά, έκτακτες εισαγωγές ρεύματος κ.α.