Μαστίζουν τη χώρα μας τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, καθώς μόνο χθες, Πέμπτη, σημειώθηκαν 102.
Παράλληλα, 86 άτομα συνελήφθησαν για τα παραπάνω περιστατικά στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ συνολικά 35 γυναίκες ζήτησαν την εγκατάσταση της εφαρμογής του panic button. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 κλήσεις στην Άμεση Δράση.
Panic button: Πώς χορηγείται και ποια η διαδικασία εγκατάστασης
Το θύμα θα εγκαθιστά την εφαρμογή panic button στο κινητό με έναν αριθμημένο κωδικό. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο για λογισμικά iOS όσο και για Android. Το panic button εγκαθίστανται σε κινητά τηλέφωνα και για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ειδοποιεί τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή της ή η σωματική ακεραιότητά της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται SMS στο επιχειρησιακό κέντρο της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρισμένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, καθώς και ο σύνδεσμος με τη θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.