Στην καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουν οι ερευνητικές ομάδες που αναζητούν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αναφέρθηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας.
Ο κ. Κούβελας, μιλώντας στο MEGA, κλήθηκε να σχολιάσει την ενθαρρυντική είδηση για το εμβόλιο της Moderna, που κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού -δηλαδή να δημιουργήσει αντισώματα για τον κορωνοϊό- και το οποίο μπαίνει πλέον στην τελική φάση αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε ότι μπορεί να βγαίνουν διάφορες ανακοινώσεις αλλά μέχρι να υπάρξει αδειοδοτημένο εμβόλιο θα είμαστε σε αναμονή, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «για να φτάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα θέλουμε μια τριετία».
Ποιοι παράγοντες «φρενάρουν» το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ο κ. Κούβελας εξήγησε στο MEGA ποια είναι η διαδικασία τύπου «fast track» για επιταχυνόμενες (accelerated) διαδικασίες για δοκιμές για το εμβόλιο και σημείωσε ότι ακόμη και αυτές οι γρήγορες διαδικασίες απαιτούν περίπου ένα χρόνο.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η παραγωγή του εμβολίου, με την αρχική φάση να αφορά την παρασκευή 5 με 6 εκατομμυρίων δόσεων. «Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα εξάμηνο έως ένας χρόνος, τουλάχιστον» είπε ο Δημήτρης Κούβελας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μετά το 2022.
«Για να φθάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα θέλουμε μια τριετία» τόνισε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι καθώς δεν υπάρχει άμεση λύση θα πρέπει να εστιάσουμε στην αγωγή υγείας και στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως η χρήση μασκών και το πλύσιμο των χεριών. Καταλήγοντας, ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε ότι από τη στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως δεν έχουν σταματήσει «δεν μιλάμε για δεύτερο κύμα αλλά για παλίρροια στην οποία είμαστε μέσα.»