Στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η επιτροπή εμβολιασμών θα αποφασίσει αν τελικά πρέπει να γίνεται και πέμπτη δόση στους άνω των 60 ετών αλλά και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
Να σημειωθεί ότι άνοιξε χθες το απόγευμα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε χθες Δευτέρα την έγκριση για το ενισχυτικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech που στοχεύει τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον.
Η πρόεδρος της επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θοδωρίδου, απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, μίλησε για την ψυχολογική κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς τονίζοντας πως είναι ένα διεθνές φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πειθώ και επιχειρήματα προς τους πολίτες και όχι επιπλέον πίεση.
H επιτροπή είχε συστήσει την τέταρτη δόση στους άνω των 60 και σε όσους έχουν σοβαρά νοσήματα με τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτό που διευκρίνισε χθες η πρόεδρος της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία δόση, ή την νόσηση τους για να μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Άγνωστο αν το εμβόλιο θα είναι το μοναδικό που θα κάνουμε φέτος
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν τα επικαιροποιημένο εμβόλια θα είναι ουσιαστικά τα μοναδικά εμβόλιο που θα κάνουμε στο έτος, δηλαδή αν πρόκειται για ετήσιο εμβολιασμό, η ίδια είπε χαρακτηριστικά «θα μας ικανοποιούσε να μπορούσαμε να πούμε σ' αυτή τη φάση στον κόσμο ότι αυτή η επικαιροποιημένη επαναληπτική δόση θα είναι και η ετήσια δόση. Όμως προς το παρόν είναι τόσο ρευστή επιδημιολογία που και οι πλέον ειδικοί δεν τολμούν να διατυπώσουν μια τέτοια άποψη, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και να πούμε ότι έχουμε ετήσιο εμβολιασμό».
Εντός Οκτωβρίου τα εμβόλια για την γρίπη
Για το ζήτημα της γρίπης και την συνύπαρξη των δύο ιών κατά τους χειμερινούς μήνες, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί το χειμώνα, αλλά παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζονται αυτή την περίοδο. Όπως είπε τα εμβόλια της γρίπης έχουν ήδη φτάσει στην χώρα μας και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται με βάση την σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών μέσα στον Οκτώβριο.
Για μία ακόμη φορά η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών τόνισε ότι όσοι δεν έχουν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό είναι σημαντικό να το πράξουν, καθώς ουσιαστικά είναι η ομάδα πολιτών, η οποία είναι η πιο εκτεθειμένη στον κορονοϊό
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση
Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων, ανέφερε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την Όμικρον καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού.
Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, επιδιώκεται αύξηση των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1, 2 και 5 της Όμικρον.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από τις εθνικές αρχές.
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού (δύο δόσεις για υγιή άτομα και τρεις για ανοσοκατεσταλμένα), ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.
Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν παραληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και αρχικά αναμένονταν στις αρχές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για 400.000 δόσεις της εταιρείας Pfizer, που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον.
Από 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί με την τέταρτη δόση
Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Σημείωσε, μάλιστα, πως σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, με τις πρώτες παραδόσεις αυτών των εμβολίων να εκτιμώνται για την εβδομάδα που ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως τα δύο αυτά εμβόλια μπορούν να χορηγούνται σε άτομα από 12 ετών και άνω, αλλά κάθε χώρα καθορίζει τη δική της πολιτική.
Τα νέα εμβόλια, όπως εξήγησε, προορίζονται για τον συμπληρωτικό εμβολιασμό και όχι για τον βασικό. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα ηλικίας 12-15 που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανασοκαταστολή και φροντιστές ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο.
Οι ευάλωτοι, που έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου και έχει περάσει ένα διάστημα άνω των τριών μηνών έκτοτε, θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα επικαιροποιημένα.
Δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν το βασικό εμβόλιο και όχι τα επικαιροποιημένα.
«Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων εμβολίων για άλλες παραλλαγές» επισήμανε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Αυτό που περιμένουμε είναι η μείωση της μεταδοτικότητας. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βασικής νόσου και των θανάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα επτά εκατομμύρια είναι ολοκληρωμένοι.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ποσοστό εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση.