Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15 έως 17 ετών ανοίγει από σήμερα, μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όσο για τη διαδικασία, οι γονείς των εφήβων αυτών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για τα ανήλικα παιδιά τους, με το εμβόλιο της Pfizer. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια του εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
«Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους»
Ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», μεταξύ άλλων είπε ότι «όπως εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, το ίδιο τα αγαπούν στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα».
«Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δε βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες. Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους», προσέθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία»
Για το ίδιο θέμα, μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».
«Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα»
Από την πλευρά της, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, είχε κάνει δηλώσεις για την εν λόγω διαδικασία, πριν από λίγες ημέρες. «Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», είχε σχολιάσει αναφερόμενη και στα δεδομένα που αξιολογούνταν τότε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών.
Όπως είχε εξηγήσει σε εκείνη την ενημέρωση, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσυστημικό φλεγμωνώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%, ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης covid μετά από τη νόσηση.