Τη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία από τον κορωνοϊό λίγες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό εξέφρασαν μιλώντας στην ΕΡΤ Ελληνες επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Βαγγέλης Μανωλόπουλος σημείωσε ότι μόλις περάσουν τρεις εβδομάδες από τη πρώτη δόση των εμβολίων, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία διασφαλίζοντας, ότι ακόμη κι αν κάποιος νοσήσει, δεν θα φέρει βαριά συμπτώματα, ούτε θα κινδυνέψει να νοσηλευτεί.
«Όσοι κάνουν το εμβόλιο σήμερα, σε τρεις εβδομάδες έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ ή θα πεθάνουν», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο επεσήμανε πως η δεύτερη δόση είναι όντως δυνατόν να πραγματοποιηθεί μετά από 6 έως 12 εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα προστατεύονται όσοι έχουν κάνει τη πρώτη δόση. Ωστόσο όταν γίνεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου, η προστασία είναι ισχυρότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια», προσθέτει ο ειδικός.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πολιτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων, το επιβαρυμένο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και η πίεση που άρχισε να δέχεται το ΕΣΥ ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στο νέο lockdown. Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου θα εξεταστεί κάτι τέτοιο. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, σχολιάζοντας πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή μας καλύπτουν σε σχέση με τη πρώτη, ωστόσο υπάρχουν μερικά ερωτηματικά σε σχέση με τη νοτιαφρικανική.