Ελληνοαμερικανίδα λοιμωξιολόγος στο iefimerida: Πότε θα είναι έτοιμα τα τρία εμβόλια των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό - iefimerida.gr

Ελληνοαμερικανίδα λοιμωξιολόγος στο iefimerida: Πότε θα είναι έτοιμα τα τρία εμβόλια των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό

Εμβόλια
Δοκιμές εμβολίου / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα τέλη του 2020, πιθανότατα, οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους ικανά στοιχεία γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των τριών πρώτων αμερικανικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ελληνοαμερικανίδα διακεκριμένη λοιμωξιολόγο και πρώην σύμβουλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δρ Αντωνία Αν Κολακάθης.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, η κυρία Κολοκάθης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ως προς την τήρηση του παραπάνω χρονικού πλαισίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η επιστημονική κοινότητα -παρά τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται ακόμη και δημόσια από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ- δεν πρέπει να βιαστεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εως το τέλος του έτους οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τα εμβόλια των ΗΠΑ

«Με τον κορωνοϊό όλα αλλάζουν και ανατρέπονται καθημερινά. Οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Διατηρούμε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις για την πορεία των κλινικών ερευνών που θα οδηγήσουν στην παρασκευή ενός ασφαλούς εμβολίου», σημείωσε η Ελληνοαμερικανίδα λοιμωξιολόγος, με τεράστια εμπειρία στον τομέα των κλινικών ερευνών αλλά και ειδικός σύμβουλος κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και διεθνών οργανισμών.

Η Ελληνοαμερικανίδα λοιμωξιολόγος, πρώην σύμβουλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Δρ. Αντωνία Αν Κολακάθη
Η Ελληνοαμερικανίδα λοιμωξιολόγος, πρώην σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δρ Αντωνία Αν Κολακάθης

Η διαδικασία για λάβουν έγκριση τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ τρία εμβόλια για την αντιμετώπιση του Covid-19 βρίσκονται στην τελική φάση (Φάση 3) των κλινικών μελετών. «Για να εγκρίνει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) το εμβόλιο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 50% αποτελεσματικό κατά του νέου κορωνοϊού και βεβαίως να κρίνεται ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Σύμφωνα με την κυρία Κολοκάθης, σε καθεμία από τις τρεις μελέτες αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 30.000 εθελοντές. Μια ομάδα επιστημόνων θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τα στοιχεία γύρω από την ασφάλεια των εθελοντών κατά τη διάρκεια των μελετών, το λεγόμενο Data Safety Monitoring Board (DSMB).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτές οι ομάδες μελετούν τα στοιχεία και βεβαιώνουν ότι οι εθελοντές δεν διακινδυνεύουν από παρενέργειες ή άλλα προβλήματα σχετικά με τη λήψη του εμβολίου. Ο κλινικός έλεγχος και η πορεία της υγείας των εθελοντών θα συνεχιστούν για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά τη λήψη του εμβολίου. Αν όλα πάνε καλά, βάσει των στοιχείων αυτών, μπορεί να δούμε "άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης" ή μερική έγκριση από το FDA στο τέλος του 2020 και τις πρώτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιάζονται αμέσως μετά», ανέφερε η δρ Κολοκάθης.
Σημειώνεται ότι μερική έγκριση από το FDA έχει λάβει και το αντιικό φάρμακο Remsdenivir που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ενώ άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης έχει δοθεί για τη μέθοδο χρήσης αντισωμάτων πλάσματος.

Υπό μελέτη και πολλά νέα φάρμακα για τον κορωνοϊό

Εκτός από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, όπως επεσήμανε η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος, υπάρχουν και πολλά καινούργια φάρμακα υπό μελέτη. «Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν πολυάριθμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Πρόκειται για αντιικά, ανοσορυθμιστικά (κορτικοστεροειδή) και εξουδετερωτικά αντισώματα. Χρειάζεται όμως να δούμε τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους από τις κλινικές μελέτες που τώρα γίνονται παγκοσμίως από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ