Ελληνικός Χρυσός: Οικονομική ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών με βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης - iefimerida.gr

Ελληνικός Χρυσός: Οικονομική ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών με βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης

Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα από την Ελληνικός Χρυσός
Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα από την Ελληνικός Χρυσός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης Δραστηριοτήτων για το 2021 του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (ΣΜΕ) σε ότι αφορά την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τα κονδύλια που διατέθηκαν από τις εξορυκτικές εταιρείες το 2021 έφτασαν τα 24,4 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2020. Την ίδια στιγμή, τα κεφάλαια για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και αποκαταστάσεις έφτασαν τα 18,9 εκ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική συμβολή σε αυτό έχει η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Β.Α. Χαλκιδική, μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, όπου σχεδιάζει και δρομολογεί ένα έργο με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, στοχεύοντας στη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσω της υιοθέτησης των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών διεθνώς.

Περιβαλλοντική διαχείριση με τη χρήση Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνολογιών

Tα μεταλλευτικά έργα της Ελληνικός Χρυσός, υιοθετούν τις Βέλτιστες Πρακτικές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, με σημαντικότερη την τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων, με την οποία αφαιρείται η περίσσεια νερού από τα κατάλοιπα που παράγονται από τη διαδικασία κατεργασίας και εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, με αποτέλεσμα να μένει μόνο ένα αμμώδες υλικό, το οποίο εν συνεχεία στοιβάζεται και συμπιέζεται.

Η προηγμένη τεχνολογία αφύγρανσης των μεταλλευτικών καταλοίπων απαιτεί σημαντικά μικρότερο χώρο αποθήκευσης και μειωμένη κατανάλωση νερού, καθώς μεγιστοποιεί την ανάκτησή του προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγική διαδικασία. Τέλος αυξάνει σημαντικά τη γεωτεχνική ασφάλεια του χώρου απόθεσής τους, καθώς η στερεή μορφή των καταλοίπων, βελτιώνει τη γεωστατική τους συμπεριφορά έναντι της αρχικά υγρής μορφής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας στο έργο των Σκουριών, μειώνονται οι απαιτούμενοι χώροι απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων από δύο σε έναν, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται στην απελευθέρωση της κοιλάδας του Λοτσάνικου ρέματος που περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό του έργου ως έκταση προς μετατροπή σε χώρο απόθεσης, και συνακόλουθα σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά σχεδόν 40%.

Ταυτόχρονα, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων του μεταλλείου των Σκουριών, που θα κοστίσει περί τα 130 εκατ. ευρώ, θα εγγυάται τη μέγιστη προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος

Η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση των περιοχών, εντός και γύρω από τα μεταλλεία, που επηρεάζονται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζει στην πράξη την Παράλληλη Αποκατάσταση, υλοποιώντας εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη φυσική της κατάσταση όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις Σκουριές προβλέπεται συνδυασμός υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης. Τα μεταλλευτικά κατάλοιπα, μέσω της τεχνολογίας της λιθογόμωσης, μιας ακόμη καινοτόμου και βιώσιμης περιβαλλοντικής πρακτικής, θα επαναχρησιμοποιούνται μαζί με άλλα στείρα υλικά, τόσο για την πλήρωση των υπόγειων στοών, όσο και αντίστοιχα του ανοιχτού ορύγματος. Επιπλέον, δεδομένου ότι το επιφανειακό όρυγμα θα έχει ολοκληρώσει νωρίτερα την αποστολή του σε σχέση με την υπόγεια εκμετάλλευση, θα επαναπληρωθεί και αποκατασταθεί περιβαλλοντικά μέσω κατάλληλων φυτεύσεων στο σύνολο του, επαναφέροντάς το πλήρως στη φυσική του κατάσταση.

Παρακολούθηση των επιδόσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας

Η Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της επίδρασής της δραστηριότητάς της στο περιβάλλον, παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις μέσα από το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. Πρόκειται για ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει, μεταξύ άλλων, δείκτες όπως η ποιότητα των υδάτων και του αέρα, του εδάφους και άλλων παραμέτρων, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, εντός και εκτός των εγκαταστάσεων, δημοσιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα σε προσβάσιμη από όλους ειδική ανοιχτή πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ