Με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός και το ελληνικό Δημόσιο μπήκαν τα θεμέλια για μια από τις ιστορικά μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η νέα Συμφωνία επικυρώθηκε στις 18 Μαρτίου από τη Βουλή των Ελλήνων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να κάνει λόγο για «μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις».
Το πρότζεκτ προβλέπει την επένδυση συνολικού ύψους 1,9 δισ. δολάρια από την Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold), με τους αναλυτές να «βλέπουν» μια πολλαπλώς επωφελή συμφωνία. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η πορεία της μεγάλης επένδυσης, από τα πρώτα βήματα μέχρι το σημερινό «άλμα»:
Το νέο «deal» σήμανε άμεσα την τροποποίηση της από 17ετίας σύμβασης που είχε συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για αυξημένες επενδύσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την ανάπτυξη νέων, καθώς και για τη δημιουργία χιλιάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Ποιοι είναι οι βασικοί όροι της σύμβασης
Με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία ευθυγραμμίζεται το σχέδιο με τις τρέχουσες επενδυτικές συνθήκες και αντίστοιχες συμβάσεις μεγάλων έργων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επένδυσης.
Οι όροι της σύμβασης οδηγούν σε τέσσερα σημαντικά οφέλη:
- περισσότερα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο
- αναπτυξιακά έργα για την τοπική κοινωνίας
- σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας
- επιπλέον μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Οι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να επισκέπτονται και το ειδικό microsite του πρότζεκτ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.hellas-gold.com/metalleia-kassandras/kentriki/
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την Επενδυτική Συμφωνία δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος, για τα επόμενα 25 χρόνια, τουλάχιστον. Με το πρότερο καθεστώς, η «ζωή» είχε ορίζοντα 18 ετών. Συνοπτικά, από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τον φόρο εισοδήματος και άλλες εισφορές, εξασφαλίζονται έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Ομως η τοπική κοινωνία και το κράτος θα αποκομίσουν επιπλέον 191 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, η αξία των εξαγωγών φτάνει τα 11,3 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος στο εθνικό ισοζύγιο πληρωμών, ενώ η αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές αγγίζει τα 3,5 δισ. Να σημειωθεί ότι στο “deal” υπάρχει και όρος για τη χορήγηση 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.
Πόσες θέσεις εργασίας «ανοίγει» η νέα Επενδυτική Συμφωνία
Ένα από τα πλέον βασικά τμήματα της Συμφωνίας εστιάζει στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Στο κείμενο της Συμφωνίας τονίζεται ότι θα «ανοίξουν» συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επιπλέον 1.400 θέσεις εργασίας -συγκριτικά με ό,τι ισχύει σήμερα- προκύπτουν από τους όρους της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας.
Πέρα από αυτές, θα δημιουργηθούν επιπλέον 900 θέσεις εργασίας κατά τη φάση των κατασκευαστικών εργασιών.
Οι δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον
Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και οι δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Επενδυτική Συμφωνία υπάρχουν δυο ξεχωριστές ενότητες για το ζήτημα. Η πρώτη αφορά τον σχεδιασμό για τις Σκουριές και προβλέπει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου, τη «συγχώνευση» δυο χώρων απόθεσης σε έναν -μέσω της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων.
Επιπλέον, το πλάνο προβλέπει μια δαπάνη μεγαλύτερη των 130 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων. Οφέλη θα προκύψουν και από τη συνδυασμένη χρήση επιφανειακού ορύγματος και του υπόγειου μεταλλείου, αλλά και από τη δέσμευση για 100% επαναπλήρωση ανοιχτού/κλειστού ορύγματος.
Το δεύτερο τμήμα του σχεδίου, πάντα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν πέντε βήματα:
- Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα
- Αντιπλημμυρική οχύρωση όλων των εγκαταστάσεων
- Ειδική διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης
- Παράλληλη αποκατάσταση του τοπίου
- Διαρκής παρακολούθηση (24/7) και έλεγχος επιδόσεων
Το πλήρες σχέδιο για Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι
Τι σημαίνει όμως πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, δηλαδή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα, και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι;
Με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία η συνολική επένδυση για τις Σκουριές φτάνει το 1,28 δισ. ευρώ. Για το ίδιο έργο ο στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και να «στηθεί» εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλεύματος και επιτόπια παραγωγή ράβδων doré. H διάρκεια ζωής του μεταλλείου επεκτείνεται από 18 σε 26 έτη.
Για την Ολυμπιάδα, προκύπτει μια πρόσθετη επένδυση ύψους 304 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργοποιείται η ρήτρα για την αναβάθμιση του εργοστασίου με στόχο την αύξηση της παραγωγής σε 650.000 τόνους ανά έτος. Η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί για μια νέα βιώσιμη μελέτη για τη μεταλλουργία, καθώς και για τη διαρκή περιβαλλοντική αποκατάσταση. Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία, θα «κρατήσει» για 23 χρόνια, έναντι των 16 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
Τέλος, για το Στρατώνι η συνολική κεφαλαιουχική επένδυση αγγίζει τα 57 εκατ. ευρώ. Η Ελληνικός Χρυσός αποσκοπεί στη διερεύνηση νέων κοιτασμάτων για την επέκταση των διαθέσιμων αποθεμάτων, καθώς και στον εκσυχγρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των χώρων αποθήκευσης. Το «μπόνους» για την περιοχή θα είναι η αναβάθμιση και επέκταση του λιμένα Στρατωνίου με επενδύσεις συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ.
Η «ακτινογραφία» της μεγάλης επένδυσης
Η Ελληνικός Χρυσός έχει δημοσιοποιήσει έναν πλήρη οδηγό στον οποίο περιγράφονται όλα τα σημεία της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας.
Δείτε το fact sheet με όλες τις πληροφορίες για τη μεγάλη επένδυση: