Η νέα Επενδυτική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνικός Χρυσός και το ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πλέον γεγονός.
Οπως ανακοινώθηκε, με το νέο πλάνο θα ξεκινήσει στη χώρα μια κολοσσιαία επένδυση συνολικού ύψους 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσει στη δημιουργία τριών χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Με τη νέα συμφωνία, η Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) πήρε το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, δηλαδή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα, και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι.
Σύμφωνα με αναλυτές, πέρα από τους ελκυστικούς όρους της συμφωνίας για το κράτος και την τοπική κοινωνία, η επανεκκίνησης μιας επένδυσης υψηλού επιπέδου και κύρους, όπως η συγκεκριμένη, στέλνει ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, ενισχύοντας την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Τι όμως προβλέπει η νέα «χάρτα» που συνυπέγραψαν τα δυο μέρη;
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός
Το ελληνικό Δημόσιο και η Ελληνικός Χρυσός είχαν συνάψει σύμβαση προ 17 ετών. Πλέον, η σύμβαση αυτή τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Τα βασικά σημεία της Επενδυτικής Συμφωνίας είναι τα εξής:
• Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
• Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
• Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
• Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
• Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.
Τι έχει να κερδίσει το Δημόσιο από την επένδυση
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός, που προβλέπει 1,9 δισ. δολαρίων, Επιπλέον επενδύσεων για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο.
Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr καλά ενημερωμένη πηγή, με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία θα δημιουργηθούν 1.400 νέες θέσεις εργασίας και ακόμη900 θέσεις εργασίας που θα προκύψουν στη φάση των κατασκευαστικών εργασιών. Επιπλέον, θα «ανοίξουν» συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με τα δυο μέρη να συμφωνούν στο να δοθεί προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του δήμου Αριστοτέλη.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος των κεφαλαίων, με τη Συμφωνία εξασφαλίζονται άνω των 2 δισ. ευρώ κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα κέρδη θα προκύψουν από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, το φόρο εισοδήματος και άλλες κοινωνικές εισφορές. Το κράτος και η τοπική κοινωνία, επιπλέον, θα αποκομίσουν έσοδα άνω των 191 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά δικαιώματα (προβλέπεται αύξηση 10% και επέκταση της εφαρμογής σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων).
Να σημειωθεί ότι η αξία των εξαγωγών φτάνει τα 11,3 δισ. ευρώ που θα συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος στο εθνικό ισοζύγιο πληρωμών, ενώ η αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές αγγίζει τα 3,5 δισ. Στη Συμφωνία υπάρχει και ένα εδάφιο το οποίο προβλέπει τη χορήγηση 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο ειδικό, επεξηγηματικό microsite για τη μεγάλη επένδυση.
Και πώς προστατεύεται το περιβάλλον; -Τα οφέλη
Ενα σημαντικό ερώτημα αφορά στο κατά πόσο θα έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον η μεγάλη επένδυση της Ελληνικής Χρυσός. Με τη νέα συμφωνία ανανεώνεται η δέσμευση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος εντός και γύρω από τα μεταλλεία, ένα πρότζεκτ που ξεπερνά σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι από την περιοχή έχουν ήδη απομακρυνθεί 3 εκατ. τόνοι τελμάτων προηγούμενων χρήσεων, ενώ μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου προβλέπεται η πλήρης επαναπλήρωση των μεταλλείων. Η αποκατάσταση θα γίνει με τη χρήση ενδημικών φυτών από ειδικό φυτώριο.
Ενα ακόμα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι με το επενδυτικό σχέδιο διασφαλίζεται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων -που μειώνει τον όγκο τους. Η Συμφωνία προβλέπει επίσης τη λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, αξίας 130 εκατ. ευρώ, την αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κυβικών μέτρων μεταλλευτικών καταλοίπων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.
Το επενδυτικό σχέδιο διασφαλίζει τη «θωράκιση» των υδάτινων πόρων μέσω αντιπλημμυρικής οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων, ενώ εισάγει ειδικές προβλέψεις για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης μέσω εξειδικευμένων συστημάτων. Κάθε… εκατοστό της εγκατάστασης, σύμφωνα με το κείμενο της Συμφωνίας, θα επιβλέπεται με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης.
Συνοπτικά, τα 8 «κλειδιά» της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας είναι τα εξής:
- Αυξημένες επενδύσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων υποδομών.
- Δημιουργία και διατήρηση καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
- Αυξημένο τοπικό εισόδημα, μέσω ενισχυμένης απασχόλησης, τοπικών προμηθειών και επενδύσεων ΕΚΕ.
- Επιπλέον μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με νέες τεχνολογίες.
- Αναβαθμισμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων με τη χρήση Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών.
- Διαρκής δέσμευση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση εντός και γύρω από τα μεταλλεία.
- Διερεύνηση εναλλακτικής μεθόδου κατεργασίας μεταλλεύματος για την εξασφάλιση περιβαλλοντικής, λειτουργικής και οικονομικής αποδοτικότητας.
- Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη.