Τις διαδικασίες για την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας διακίνησαν χθες μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, επιλέγοντας το επώνυμο «Ντε Γκρες».
Οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μετέβησαν χθες στο Ληξιαρχείο Αθηνών και κατέθεσαν τη σχετική αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια για συνολικά 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για τα 5 παιδιά του Κωνσταντίνου και τα 5 παιδιά του Παύλου.
Με την αίτηση που κατέθεσαν υπέγραψαν πως αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης πολιτειακής κατάστασης. Στη συνέχεια επέλεξαν το επώνυμο «Ντε Γκρες», για να ακολουθήσει η δημοτολογική τους εγγραφή. Το επώνυμο θα γράφεται στα ελληνικά.
Αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει και το 2004, όταν ο Μιχαήλ ντε Γκρες, πρώην πρίγκιπας της Ελλάδος, δήλωσε τα στοιχεία του και εγγράφηκε στα μητρώα.
Εφόσον κατατέθηκε η αίτηση με τις δηλώσεις, αυτά πηγαίνουν στον υπουργό Εσωτερικών, που διαπιστώνει ότι εκπληρώνονται οι προβλέψεις του νόμου 2215 του '94 και οριστικοποιούνται οι εγγραφές. Όλοι οι Έλληνες πολίτες, μόλις οριστικοποιηθεί η εγγραφή στο δημοτολόγιο -γιατί η ιδιότητα του πολίτη ταυτίζεται με τη δημοτολογική εγγραφή-, στη συνέχεια μπορούν να εκδώσουν τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα, όπως ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ. Ενεργοποιούνται όλα τα δικαιώματα και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Οι τρεις προϋποθέσεις για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια η τέως βασιλική οικογένεια
Στις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια η τέως βασιλική οικογένεια αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χθες, τονίζοντας ότι αυτές είναι οι εξής:
- Η πρώτη προϋπόθεση είναι, λόγω των προηγούμενων πολιτειακών αξιωμάτων και τίτλων που κατείχε η συγκεκριμένη οικογένεια, απαιτείται διατύπωση από μέρους τους ρητής αναγνώρισης της νέας πολιτειακής κατάστασης που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα και του Συντάγματος που τη διέπει, όπου καθορίζεται ότι το πολίτευμα της χώρας μας είναι αμετάβλητο.
- Δεύτερον, απαιτείται από αυτούς ρητή και ανεπιφύλακτη παραίτηση από τυχόν αξιώσεις ή διεκδικήσεις, όπως λέει ο νόμος, που συνδέονται με το προηγούμενο πολιτειακό καθεστώς και τις ιδιότητές τους σε αυτό.
- Και το τρίτο έχει να κάνει με το ουσιαστικό στοιχείο της εγγραφής τους στο μητρώο πολιτών σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ό,τι ισχύει δηλαδή για όλους, την επιλογή επιθέτου και λοιπών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη δημοτολογική εγγραφή και έχει καταργηθεί η άνευ επιθέτου εγγραφή.
«Δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση. Υπάρχει ένας νόμος που διέπει την απόκτηση ιθαγένειας. Έχουμε συμπληρώσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έχουμε ισχυρή Δημοκρατία και θωρακισμένο πολίτευμα. Η Δημοκρατία μας μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της, έχει τις δικλίδες και τους νόμους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις», πρόσθεσε. Τέλος, για το επώνυμο της τέως βασιλικής οικογένειας σημείωσε πως τις προϋποθέσεις τις έχει θέσει ο νομοθέτης από το 1994, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες με ξένο επώνυμο.
«Καμία υποψία» το επώνυμο «Ντε Γκρες»
Σχετικά με δηλώσεις δικηγόρων και άλλων που εγείρουν θέμα ως προς το επώνυμο «Ντε Γκρες» που επέλεξε η τέως βασιλική οικογένεια, ο Σπύρος Καρανικόλας, δικηγόρος και στέλεχος της ΝΔ, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι το συγκεκριμένο επίθετο δεν περιέχει «καμία υποψία» αμφισβήτησης του πολιτεύματος. Τόνισε ότι χρησιμοποιούνταν ήδη από το 2004 από τον Μιχαήλ ντε Γκρες και «κανένας δεν είχε προβάλει την οποιαδήποτε εναντίωση απέναντι σε αυτό το επίθετο, και έχει συμπεριληφθεί χθες στη δήλωσή τους η δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, η δήλωση αποδοχής του πολιτεύματος της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της αποδοχής του δημοψηφίσματος».
«Από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, οι άνθρωποι αυτοί θα αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα ως Έλληνες πολίτες. Τα παιδιά τους, για παράδειγμα, θα πρέπει να πάνε στρατό, θα κληθούν κάποια στιγμή να υπηρετήσουν τη θητεία τους» συνέχισε και, απαντώντας στην ερώτηση αν μπορούν να πολιτευτούν, σημείωσε: «Έχουν κάθε δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες και να πολιτευτούν». Στην ερώτηση αν μπορούν να ιδρύσουν κόμμα απάντησε επίσης θετικά.
«Δεν μιλάμε για χορήγηση ή απόδοση ελληνικής ιθαγένειας, αλλά για ενεργοποίηση της αφαιρεθείσας από το 1994 ελληνικής ιθαγένειας και φυσικά των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που είχαν τότε, αλλά αφαιρέθησαν», διευκρίνισε.
Γιατί η οικογένεια του τέως βασιλιά κινήθηκε τώρα για να λάβει ελληνική ιθαγένεια
Στην ερώτηση «γιατί η οικογένεια του τέως κινήθηκε τώρα για να λάβει την ελληνική ιθαγένεια», η απάντηση είναι -το πιθανότερο- ότι τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.
Καταλυτικό σημείο φαίνεται πως ήταν ο θάνατος του Κωνσταντίνου. Είναι επίσης δεδομένο πως, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Παύλο και τον Νικόλαο -ο μεν δεύτερος μόνιμος κάτοικος της χώρας μας, ο δε πρώτος με εμφανή πρόθεση, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, να περνά περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα-, αποζητούν τρόπους ώστε να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους με τη χώρα μας.
Σε κοινή τους συνέντευξη τα δύο αδέλφια είχαν αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως γιατί το «Γλύξμπουργκ» δεν είναι το επώνυμό τους, γιατί θέλουν ιθαγένεια, ενώ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν πρόθεση να ασχοληθούν με την πολιτική.
Για την ιθαγένεια είπαν:
«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», είχε πει ο Νικόλαος.
Για το επώνυμο «Γλύξμπουργκ»:
«Το επίθετο "Γλύξμπουργκ" δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Όταν για το θέμα πήγαμε στα δικαστήρια, και εδώ και στη Δανία, και υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλύξμπουργκ. Το "Γλύξμπουργκ" είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει "Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας". Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα "Γλύξμπουργκ" και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ», είχε αναφέρει στη συνέντευξη εκείνη ο Παύλος.
Για το επώνυμο:
«Συστηνόμουν Παύλος. Όταν γίνεται μια συζήτηση και καθένας μιλά με τον άλλον, γίνεται και μια συζήτηση για το ποιος είναι. Σε άλλους ήταν ενδιαφέρον, σε άλλους όχι [...]. Όταν με ρωτούν το όνομά μου, συνήθως λέω "Παύλος of Greece". Άλλοι με λένε "Prince Pavlos". Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο "Παύλος of Greece"», είχε πει επίσης ο Παύλος.