Είναι καθηγήτρια μάρκετινγκ σε τεχνικό λύκειο στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας.
Από τις σχολικές αίθουσες αποφάσισε να περάσει και σε έναν άλλο τομέα που φαίνεται πως αφορά αρκετούς Ολλανδούς: τα μαθήματα μαγειρικής της ελληνικής κουζίνας που αγαπούν οι περισσότεροι στο εξωτερικό.
Η Ελευθερία Τριανταφυλλίδου, ίσως η μοναδική food blogger για ελληνικά πιάτα στην Ολλανδία, μιλάει στο iefimerida.gr και εξηγεί πώς την κέρδισε η κουζίνα, εκτός από τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις της στη χώρα, η οποία είναι και πάλι σε lockdown, λόγω της μετάλλαξης της Όμικρον που έχει εξαπλωθεί σαν φάντασμα πάνω από όλο τον πλανήτη.
«Είμαι καθηγήτρια μάρκετινγκ. Στην προσπάθειά μου να εξηγώ καλύτερη την ύλη των μαθημάτων στους μαθητές πριν από τρία χρόνια ξεκίνησα ένα blog. Ασχολούμαι αρκετά με την μαγειρική. Παρατήρησα πως δεν υπήρχε καμία Ελληνίδα foodbloger και αποφάσισα να ξεκινήσω το blog με θέμα την ελληνική κουζίνα: www.kokenmetelefteria.nl», λέει η νεαρή γυναίκα στο iefimerida.gr.
Αρχικά τα workshops για την ελληνική κουζίνα γίνονταν δια ζώσης όμως η πανδημία ανάγκασε την Ελευθερία και τους μάγειρες- μαθητές της να κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματά τους. Οι περισσότεροι Ολλανδοί έμαθαν την ελληνική κουζίνα από τα σουβλάκια και τα κεφτεδάκια, κάτι το οποίο έκανε την Ελληνίδα καθηγήτρια να στραφεί σε εναλλακτικές συνταγές. Άλλωστε η ελληνική κουζίνα δεν έχει όρια και τα πιάτα που μπορεί να φτιάξει κανείς είναι χιλιάδες.
Η αγάπη της για τις ποντιακές συνταγές
«Εδώ στην Ολλανδία πιστεύουν ότι η κουζίνα της Ελλάδας είναι ο γύρος, τα σουβλάκια και τα κεφτεδάκια. Ο στόχος μου είναι να αλλάξω την εικόνα που υπάρχει. Για αυτό αποφάσισα να αρχίσω να δείχνω κι άλλες ελληνικές συνταγές όπως με έχει μάθει η γιαγιά μου και οι θείες μου. Έχω ιδιαίτερη αγάπη για τις ποντιακές συνταγές γιατί όλοι στην οικογένειά μου είναι Πόντιοι», μας είπε χαρακτηριστικά η Ελευθερία.
Πλέον στο blog της μπορεί να βρει κανείς εκτός από πολλές ελληνικές συνταγές και αρκετές ποντιακές όπως τα πισία, τα περέκ και ο τραχανάς.
«Στην Ολλανδία υπάρχουν πολλοί Ολλανδοί που αγαπούν την Ελλάδα και πηγαίνουν κάθε χρόνο διακοπές. Και αυτοί οι Ολλανδοί έψαχναν συνταγές από τα φαγητά που έτρωγαν και συνεχίζουν να τρώνε. Άρχισαν να με ρωτάνε να ήθελα να τους βοηθήσω και έτσι μου ήρθε η ιδέα», τόνισε. Η αντίδραση των Ολλανδών μετά από κάθε μάθημα είναι κάθε φορά διαφορετική. Πολλοί δεν πιστεύουν ότι δοκιμάζουν πιάτα χωρίς κρέας. «Θεωρούν πως όλα τα πιάτα έχουν κρέας όμως δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Τους αρέσουν όλα τα πιάτα», λέει η Ελευθερία Τριανταφυλλίδου.
Στο blog της εκτός από πολλά πιάτα μπορεί να βρει κανείς αρκετές αναφορές στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδας.