Η ζωή του περνάει μέσα από τη λάβα και τη στάχτη του ηφαιστείου αλλά ειδικά οι τελευταίοι δυο μήνες είναι κυριολεκτικά εκρηκτικοί για τον ηφαιστειολόγο Σταύρο Μελετλίδη.
Μόνιμος δημόσιος υπάλληλος της Ισπανίας και συγκεκριμένα υπάλληλος του Εθνικού Ισπανικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου, ζει το τελευταίο διάστημα στα διαμερίσματα της ομάδας της Ισπανικής Πολιτικής Προστασίας στα Κανάρια Νησιά, μόλις έξι χιλιόμετρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη νήσο Λα Πάλμα. Η ομάδα των επιστημόνων έφτασε στο νησί μία εβδομάδα πριν την έκρηξη του ηφαιστείου το οποίο μελετά εδώ και χρόνια και ανέμενε τις εξελίξεις .
Ο ελληνας ηφαιστειολόγος και το σχέδιο Pevolca
Λίγες μέρες πριν, το κέντρο επιχειρήσεων του Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Ισπανίας ειδοποίησε τις αρχές ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί κι έτσι όπως εξηγεί ο Έλληνας ηφαιστειολόγος ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Pevolca, όπως λέγεται εκεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε τα αρμόδια υπουργεία των νησιών να αποφασίσουν ποιος περιοχές έπρεπε να εκκενωθούν. Η έγκαιρη ειδοποίηση σε συνδυασμό με την απόλυτη πειθαρχία που επέδειξαν οι κάτοικοι στις εντολές εκκένωσης ήταν το κλειδί για να μη γίνει η περιοχή μια μικρή Πομπηία καθώς οικισμοί και επιχειρήσεις θάφτηκαν κάτω από το ηφαίστειο.
«Έχει σημασία ότι σπίτια και οινοποιία έχουν θαφτεί κάτω από το ίδιο το ηφαίστειο, όχι από τα υλικά του. Ο κώνος του ηφαιστείου έκοψε δυο επαρχιακές οδούς στη μέση. Αυτό σημαίνει ότι αν οι αρχές δεν είχαν λάβει έγκαιρα ειδοποίηση από την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων να εκκενώσουν τις περιοχές που κινδύνευαν , σίγουρα θα υπήρχαν πολλά θύματα. Γι’ αυτό γίνεται ο παραλληλισμός και το ηφαίστειο της Λα Πάλμα χαρακτηρίζεται Βεζούβιος χωρίς νεκρούς» λέει ο κ. Μελετλίδης.
Πολλές φορές όπως σημειώνει ο Έλληνας επιστήμονας η ζωή αντιγράφει το σινεμά αντί να γίνεται το αντίστροφο. «Το ηφαίστειο βγήκε στη γειτονιά, αν είχε βγει 7 χιλιόμετρα νοτιότερα θα είχε παρασύρει πολλά σπίτια αλλά κι ένα ξενοδοχείο. Θα ήταν ένα urban volcano όπως αυτό στην ομώνυμη ταινία του 1977 με τον Τόμι Λι Τζόουνς στην οποία ένα ηφαίστειο εκρήγνυται στο κέντρο του Λος Άντζελες» λέει ο κ. Μελετλίδης.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Γεωλογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε την καριέρα του μελετώντας το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 , πολύ πριν η οικονομική κρίση προκαλέσει τη μαζική φυγή επιστημόνων από την Ελλάδα, ο ηφαιστειολόγος από την Τούμπα είχε ήδη αποφασίσει να ξενιτευτεί καθώς γνώρισε την Ισπανίδα σύζυγό του που έγινε αφορμή να φύγει από τη χώρα. Εκείνη άλλωστε κατάγεται από ένα μικρό νησί το Ελ Γκέρο που είναι επίσης ηφαιστειογενές κι έχει καταγραφεί σε αυτό μια μικρή υποθαλάσσια έκρηξη πριν από 19 χρόνια. Το ζευγάρι, που έχει αποκτήσει δύο παιδιά, ζει πλέον μόνιμα στην περιοχή Σάντα Κρουθ της Τενερίφης.
Η επιτροπή των επιστημόνων θα παραμείνει στο νησί τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι ώστε να παρακολουθεί το ηφαίστειο κι επιπλέον σύμφωνα με τον Σταύρο Μελετλίδη, να βοηθήσει σε συμβουλευτικό επίπεδο στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. Μετά από δυο μήνες συνεχών εκρήξεων και πάνω από 5.000 σεισμικές δονήσεις έχουν προκληθεί ζημιές περίπου 700 εκ. ευρώ. Από τους 85.000 κατοίκους οι 7.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί. Η έκταση του νησιού έχει αυξηθεί κατά 430.000 τετραγωνικά μέτρα καθώς η λάβα που έπεσε στη θάλασσα στερεοποιήθηκε δημιουργώντας επιπλέον έδαφος.