Στα νησιά Turks and Caicos της Καραϊβικής, εκεί που χτυπάει η καρδιά της αμερικανικής ελίτ, o καρδιολογικός έλεγχος στο τοπικό νοσοκομείο έχει ελληνική σφραγίδα.
Κάθε τρεις μήνες ο Δημήτρης Κλέττας αφήνει πίσω του τους ασθενείς του ιατρείου του στην Αθήνα και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και μετά από ταξίδι περίπου 20 ωρών, μέσω Λονδίνου, φτάνει στο TC Hospital, όπου εργάζεται παράλληλα ως επισκέπτης γιατρός.
Πέρασε από συνέντευξη και τον κάλεσαν
Tα καρδιογραφήματα, τα triplex και τα stress echo γίνονται με φόντο τα τιρκουάζ νερά του εξωτικού νησιωτικού συμπλέγματος του Ατλαντικού, στο οποίο μια επίσκεψη είναι όνειρο ζωής για ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο.
Ο ίδιος ο Έλληνας επιστήμονας άλλωστε ξέρει ότι αυτή η θέση ήταν κάτι σαν τζόκερ, που όμως κέρδισε με το σπαθί του.
«Όταν δούλευα στο Ηνωμένο Βασίλειο διάβασα ότι θα γινόταν μια συνέντευξη για το νοσοκομείο στα νησιά Turks and Caicos της Καραϊβικής. Δεν γνώριζα πολλά για αυτά τα νησιά, δεν ήξερα καν αν έχουν εμφύλιο πόλεμο, όπως πολλά μέρη του κόσμου, αλλά ήταν πρόκληση για μένα να δουλέψω σε ένα τόσο μακρινό και διαφορετικό τόπο. Τη θέση διεκδικούσαν και τρεις Αμερικανοί γιατροί, αλλά την κέρδισα εγώ μετά από συνέντευξη που έγινε διαδικτυακά», λέει ο κ. Κλέττας στο iefimerida.
Πολιτισμική και επαγγελματική εξωστρέφεια
Το νοσοκομείο όπου εργάζεται ο κ. Κλέττας είναι καναδικών συμφερόντων και έχει κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να αντέχει τυφώνες κατηγορίας 5.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, εφαρμόζει πρόγραμμα συμβούλων γιατρών, όπως ο κ. Κλέττας, για σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών. Πολλοί από τους ασθενείς του, όπως λέει, μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας που δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν.
«Οι ασθενείς εκεί είναι δύο κατηγοριών. Είτε βαθύπλουτοι άνθρωποι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί, είτε μέσης και χαμηλής τάξης γηγενής κάτοικοι οι οποίοι πάσχουν από πολλές αδιάγνωστες παθήσεις, γεγονός που κάνει τη δουλειά μου πολύ ενδιαφέρουσα» επισημαίνει ο Έλληνας γιατρός, κάνοντας λόγο για μοναδική επαγγελματική πρόκληση.
«Πέρα από τις σπάνιες παθήσεις που συναντώ συχνά και είναι μια πρόκληση για κάθε επιστήμονα, είναι επίσης σημαντική η τριβή μου με Αμερικανούς γιατρούς και η αλληλεπίδραση που έχω μαζί τους αλλά και με τις νεότερες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον η ανάμειξη με ξένες κουλτούρες, με λίγα λόγια, δηλαδή, η πολιτισμική και επαγγελματική εξωστρέφεια».
Όταν τα ραντεβού ολοκληρώνονται και η πόρτα του ιατρείου κλείνει πίσω του, έχει την ευκαιρία να κυκλοφορεί σε έναν τόπο που μοιάζει με παράδεισο.
«Το νησί διαθέτει την καλύτερη παραλία της Καραϊβικής και ίσως μια από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο, με χιλιόμετρα ανοιχτόχρωμης λεπτής άμμου και ρηχά τιρκουάζ νερά», σημειώνει.
Στο site του νοσοκομείου παρουσιάζονται λεπτομερώς οι περγαμηνές του Έλληνα γιατρού, ο οποίος περιγράφεται ως ειδικός σύμβουλος καρδιολόγος του νοσοκομείου και ειδικός καρδιολογικής απεικόνισης με προϋπηρεσία σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Northhampton, το Royal Brompton Hospital και το King’s College Hospital. Επίσης, αναφέρεται η συνεργασία του με το Ιπποκράτειο και το Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.