Απογοήτευση για τον υπό διαπραγμάτευση νόμο για την ψήφο των αποδήμων νιώθουν πολλοί Ελληνες του εξωτερικού.
Οι απόδημοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους, αφού δεν δίνεται το δικαίωμα για την επιστολική ψήφο και οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις στα social media ενός Ελληνα γιατρού που εργάζεται στην Αγγλία, του Γ.Σ., ο οποίος γράφει για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα και εκφράζει την ελπίδα να μπορεί να έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να ψηφίζει «κανονικά και όχι ως πολίτης β’ κατηγορίας».
Παράλληλα, κάνει λόγο για μικρό, άτολμο και με πολλά αρνητικά στοιχεία βήμα στην ψήφο των αποδήμων, το οποίο αποδίδει στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, καθώς σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν είχε πολλά περιθώρια για τη θέσπιση ενός σύγχρονου, σοβαρού, ισότιμου τρόπου συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
Ψήφος αποδήμων: «Αλλη μια χαμένη ευκαιρία»
Συγκεκριμένα, ο Γ.Σ., γράφει για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, για το οποίο φαίνεται να διαμορφώνεται η συναίνεση για την ιστορική πλειοψηφία των 300 βουλευτών:
«Διαβάζω τα στοιχεία της διακομματικής συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων.
- Ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα (χωρίς επιστολική ψήφο)
- Ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο επικράτειας (δηλαδή δεν εκλέγουμε βουλευτές στην περιφέρεια που είμαστε εγγεγραμμένοι και η ψήφος μας έχει μικρότερη ισχύ από ότι των ψηφοφόρων στην Ελλάδα)
- Αύξηση των βουλευτών επικράτειας με βουλευτές αποδήμων (περισσότεροι διορισμένοι βουλευτές από τις ηγεσίες των κομμάτων και ενίσχυση της ομάδας των «αποδήμων κατ επάγγελμα»).
- Όριο 30ετιας για το δικαίωμα ψήφου (αντισυνταγματικός διαχωρισμός των πολιτών που έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου)
Άλλη μια χαμένη ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα. Ελπίζω να έχω τα χρήματα και το χρόνο να έρχομαι να ψηφίζω κανονικά στην Ελλάδα κι όχι ως πολίτης β κατηγορίας.
Αλλά, όπως έγραψε κι ένας φίλος: όταν αποφασίζεις να στηριχτείς στο ΚΚΕ για θέματα δημοκρατίας είναι σαν να ζητάς από vegan να καθορίζει το διαιτολόγιο κρεατοφάγων!!».
«Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά περιθώρια για την ψήφο των αποδήμων»
Σε άλλη ανάρτησή του, ο Ελληνας γιατρός που εργάζεται στην Αγγλία σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν είχε πολλά περιθώρια αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, εξαιτίας της «ατυχούς» συνταγματικής αναθεώρησης του 2001. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Σ. γράφει:
«Για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση δεν είχε πολλά περιθώρια σε ότι αφορά τη θέσπιση ενός σύγχρονου, σοβαρού, ισότιμου τρόπου συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στις ελληνικές εκλογές.
Η συνταγματική πρόβλεψη για συμφωνία 200 βουλευτών στην εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης, ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την υιοθέτηση μιας σύγχρονης προοδευτικής πρότασης. Αν σήμερα λοιπόν ο Μητσοτάκης και ο Θεοδωρικάκος αναγκάζονται να κάνουν ένα μικρό μόνο, άτολμο και με παρά πολλά αρνητικά στοιχεία βήμα, αυτό οφείλεται στην ατυχή συνταγματική αναθεώρηση του 2001.
Καλές οι εκδηλώσεις, ο διάλογος και οι «κύκλοι» σχετικά με τις συνταγματικές προβλέψεις των εκλογικών διαδικασιών, αλλά θυμίζουν το ανέκδοτο με τον Τοτό που έγινε πατροκτόνος για να πάει εκδρομή με το ορφανοτροφείο. Η αναθεώρηση του 2001 έχει ονοματεπώνυμο!!».