Οι Έλληνες και Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με διάλογο και συνεννόηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Η πλειονότητα των πολιτών των δύο χωρών «εξακολουθούν να προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα», συνάγεται από τη δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 -η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο του 2021-, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, και διεξήχθη από δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων, την ελληνική MRB και την τουρκική KONDA.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα αποτελέσματα της εν λόγω δημοσκόπησης, το 62,2% των Ελλήνων και το 57,7% των Τούρκων ερωτηθέντων συγκλίνουν με τη θέση ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση».
Και στις δύο χώρες «παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών».
Υποχώρηση παρουσιάζει στην εν λόγω δεύτερη δημοσκόπηση η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που χαρακτήριζαν την τουρκική κοινή γνώμη κατά τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου 2021.
Απαισιόδοξοι οι Τούρκοι για την πορεία της χώρας τους
Ενώ τον Φεβρουάριο, το 78,5% των Τούρκων θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι μια περιφερειακή δύναμη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό αυτό πήγε στο 63,8%.
Παράλληλα, ενισχύεται η απαισιοδοξία για τη γενική πορεία της χώρας, με το 67% των Τούρκων να δηλώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά έως πολύ άσχημα στη χώρα τους, έναντι 62,5% που δήλωσαν το ίδιο τον Φεβρουάριο.
Η κοινή δημοσκόπηση είναι προϊόν της ερευνητικής σύμπραξης της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC).
Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ μεγάλο μέρος των ερωτήσεων παρέμεινε το ίδιο, ώστε είτε να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που αποτυπώθηκαν στην πρώτη δημοσκόπηση, είτε να επισημανθούν οι δυναμικές πιθανών αλλαγών.