22 Ιανουαρίου 2004: Τι είχε συμβεί όταν η Ελλάδα χτυπήθηκε από «μετεωρολογική βόμβα» πριν από 20 χρόνια - iefimerida.gr

22 Ιανουαρίου 2004: Τι είχε συμβεί όταν η Ελλάδα χτυπήθηκε από «μετεωρολογική βόμβα» πριν από 20 χρόνια

Κακοκαιρία
Φωτογραφία: Intimenews
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΙΔΗΣ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Βρετανία εν αναμονή της καταιγίδας Eowyn, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για «κυκλογένεση» ή αλλιώς «μετεωρολογική βόμβα», που θα προκαλέσει θυελλώδεις ανέμους, νεροποντές και χιονοπτώσεις.

Περίπου 20 χρόνια πριν, στις 22 Ιανουαρίου 2004, η Ελλάδα είχε βιώσει και εκείνη το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλείται λόγω βαθέων βαρομετρικών χαμηλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με όσα λέει στο iefimerida.gr ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Νίκος Καντερές, η «υδρογονομετεωρολογική βόμβα, για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, που χτύπησε το 2004, είναι η μόνη καταγεγραμμένη τα τελευταία 60 χρόνια στη χώρα μας».

Η «μετεωρολογική βόμβα» στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια

Όπως θυμάται ο κύριος Καντερές, «τότε είχε δημιουργηθεί ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Σάμου και Ικαρίας με κέντρο τα 975 hPA. Οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν τα 138 χλμ., ενώ είχαμε καθολική κακοκαιρία σε ολόκληρη την Ελλάδα και χιόνια στα ορεινά. Χιονοπτώσεις είχαν σημειωθεί ακόμα και στα βόρεια προάστια, με τη θερμοκρασία στην Αθήνα να φτάνει τους 3-4 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη να πέφτει έναν βαθμό κάτω από το μηδέν».

Μάλιστα, οι θυελλώδεις άνεμοι δημιούργησαν τεράστια κύματα στις θάλασσες, ενώ μια γυναίκα παρασύρθηκε από τη μανία του αέρα και έχασε τη ζωή της.

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «μετεωρολογική βόμβα» πρέπει μέσα σε 24 ώρες η ατμοσφαιρική πίεση να πέσει 24 hPa, κάτι που τότε στη χώρα μας είχε συμβεί. «Ήταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο», συμπληρώνει ο έμπειρος μετεωρολόγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tι περιμένουμε από την «καταιγίδα του αιώνα» στη Βρετανία

Οι προειδοποιήσεις για την «καταιγίδα του αιώνα», όπως την αποκαλούν βρετανικά ΜΜΕ, καλύπτουν ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία από τις 07:00-14:00 τοπική ώρα σήμερα και τη Σκωτία από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, ενώ ήδη ένας ανεμοστρόβιλος έπληξε την Κορνουάλη.

«Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα πλήξει τη Βρετανία θα έχει κέντρο 955 hPA. Περιμένουμε τεράστια κύματα καθώς αυτά τα βαρομετρικά σχηματίζονται στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι άνεμοι θα ξεπερνούν ακόμη και τα 180 χλμ την ώρα», σημειώνει ο κ. Καντερές μιλώντας στο ieifmerida.gr.

Όπως καταλήγει, το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας.

Με το μωβ χρώμα στο χάρτη η «μετεωρολογική βόμβα» που θα χτυπήσει την Βρετανία
Με το μωβ χρώμα στο χάρτη η «μετεωρολογική βόμβα» που θα χτυπήσει τη Βρετανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως ήδη 4,5 εκατ. άνθρωποι στη Βρετανία έλαβαν μηνύματα στα κινητά τους από τη μετεωρολογική υπηρεσία Met Office για την έλευση της καταιγίδας και τον κίνδυνο ανεμοστρόβιλων, που «μπορεί να απειλήσουν ζωές [με αντικείμενα που παρασύρουν οι σφοδροί άνεμοι] και να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και πιθανώς εκτεταμένες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και υποδομές».

Την ίδια ώρα η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ιρλανδίας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας για μπλακ άουτ.

«Θα είναι ένα επικίνδυνο και καταστροφικό καιρικό φαινόμενο» είπε ο επικεφαλής της, Κιθ Λέοναρντ, ενώ ο οργανισμός μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για μερικές ώρες λεωφορεία και τρένα για αστικές μετακινήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ