Με την Ελλάδα ως έναν από τους πιθανούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες ξεκινά το εξασέλιδο αφιέρωμα της κυριακάτικης Bild am Sonntag στις ευκαιρίες για διακοπές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
«Το καλοκαίρι σώθηκε!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, ενώ στο εσωτερικό, ο τίτλος επισημαίνει ότι: «Η Ευρώπη περιμένει με λαχτάρα τους Γερμανούς τουρίστες».
«Η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κροατία» θέλουν να ξεκινήσουν οπωσδήποτε», αναφέρει η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα και τονίζει ότι «εάν ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τότε το καλοκαίρι του 2020 δεν έχει ακόμη χαθεί».
Θεοχάρης: «Οι Γερμανοί είναι ο καλύτερος τουριστικός εταίρος μας»
Παραθέτει μάλιστα δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος ελπίζει, όπως λέει, στην στήριξη της χώρας από την οποία προέρχονται παραδοσιακά οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα. «Οι Γερμανοί είναι ο καλύτερος τουριστικός εταίρος μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης και η BILD αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται εντατικά σχέδιο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός από την πλευρά του επισημαίνει ακόμη ότι θα χρειαστεί να συναφθούν διμερείς συμφωνίες, καθώς, όπως εκτιμά, μια ευρωπαϊκή λύση θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, επειδή κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας.
Το δημοσίευμα της Bild am Sonntag για την Ελλάδα
«Αν ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη (49 ετών), τότε το καλοκαίρι 2020 δεν έχει χαθεί ακόμα: “Στόχος μας είναι από την 1η Ιουλίου να επιτρέψουμε να εισέλθουν και πάλι τουρίστες στη χώρα”, δηλώνει ο Θεοχάρης στην Bild am Sonntag. Και σ’ αυτό ελπίζει ιδιαίτερα να έχει τη στήριξη της χώρας από την οποία παραδοσιακά έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα: “Οι Γερμανοί είναι ο καλύτερος τουριστικός εταίρος μας, τους αγαπάμε!”. Για να μπορέσουν και πάλι να εισέλθουν τα κύματα τουριστών, οι Έλληνες επεξεργάζονται εντατικά ένα σχέδιο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα», αναφέρει η Bild.
Και συνεχίζει: «Οι τουρίστες θα κάνουν ένα γρήγορο τεστ για τον κορωνοϊό πριν ταξιδέψουν, τα ξενοδοχεία θα μειώσουν τα διαθέσιμα δωμάτιά τους (υπό συζήτηση είναι κατά 50%) και πριν ανέβουν σε πλοίο θα θερμομετρούνται. Έτσι θα είναι οι διακοπές στην εποχή του κορωνοϊού. Δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο. Ακόμα στη Γερμανία ισχύει μια ταξιδιωτική προειδοποίηση και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης. Αλλά και τα ελληνικά σχέδια συναντούν αντιρρήσεις. Γιατί η Αθήνα ποντάρει (όπως και η Κροατία και η Αυστρία) σε συμφωνίες με επιμέρους χώρες.“Θα χρειαστούμε διμερείς συμφωνίες”, λέει ο Θεοχάρης. “Μια ευρωπαϊκή λύση δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί, επειδή κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικο στάδιο της πανδημίας”.
Στην Ευρωβουλή κυριαρχούν άλλες σκέψεις: “Όταν επανέλθει η καθημερινότητα, όταν υπάρξει χαλάρωση, δεν πρέπει να υπάρξουν διακρίσεις ούτε Ευρωπαίοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όλοι θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση”, δηλώνει ο Manfred Weber (47, CSU), αρχηγός της Κ.Ο. του ΕΛΚ, στην Bild am Sonntag. Έρχεται η “ταξιδιωτική πιστοποίηση”;. “Θέλω να σώσω το ευρωπαϊκό καλοκαίρι 2020. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν πλέον κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα υγιεινής και προστασίας, ένα είδος ‘ταξιδιωτικής πιστοποίησης’ για τις μεταφορές και τη διαμονή. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες”. Το σχέδιο του Weber είναι: Να ανοίξουμε μέσα, να κλείσουμε απέξω. “Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε όλα τα σύνορα εντός της ΕΕ, θα πρέπει να κρατήσουμε κλειστά μέχρι νεοτέρας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για τους μη Ευρωπαίους, πιθανόν μάλιστα και για κάποιες χώρες, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο”. Το ότι π.χ. η Ιταλία σταμάτησε την αεροπορική της σύνδεση με την Κίνα, όχι όμως και η Γερμανία και άλλες χώρες, ήταν ένα “μοιραίο λάθος”.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) θα τοποθετηθεί για τους αναγκαίους προς τούτο κανόνες και τα πρότυπα προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild am Sonntag, με τις προετοιμασίες της απόφασης ασχολούνται έξι Ευρωπαίοι επίτροποι. Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του Weber. Τα ανοίγματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως ευρωπαϊκές λύσεις, λέει ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Thomas Bareiß (45, CDU) και δημιουργεί ελπίδα: “Είμαι αισιόδοξος ότι αν συνεχίσουν να πέφτουν τα νούμερα νέων κρουσμάτων, δεν θα ξεγράψουμε τις θερινές διακοπές και στις γειτονικές μας ευρωπαϊκές χώρες. Σχετικές συνομιλίες διεξάγουμε ήδη με τις κυβερνήσεις”».