Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του, ο 66χρονος «ψευτογιατρός» φυσιοθεραπευτής που κατηγορείται, για θανάτους ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ένας 72χρονος Γερμανός γιατρός.
Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από έρευνα της Δίωξης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ εις βάρος του φυσιοθεραπευτή (ημεδαπού) και του γιατρού συνεργού του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων- για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή, απάτη ύψους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δικογραφία φαίνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 18 ασθενείς - θύματα, εκ των οποίων οι επτά φαίνεται να κατέληξαν.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο «ψευτογιατρός»
Απολογούμενος στην Ανακρίτρια, ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής αρνήθηκε τις βαρύτατες πράξεις που τού καταλογίζονται, αποποιούμενες τις δικές του ευθύνες. Ο ίδιος φέρεται να τα «έριξε» όλα στον Γερμανό γιατρό, τονίζοντας ότι εκείνος αναλάμβανε το θεραπευτικό σκέλος και χορηγούσε τις αγωγές, με τον 66χρονο να αναλαμβάνει τις φυσιοθεραπείες των ασθενών.
Η δικαστική λειτουργός με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων -εν προκειμένω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε αστυνομικό τμήμα, αλλά και χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.
Όπως είχε γίνει γνωστό στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα που δήθεν χρησιμοποίησαν, με θεαματικά αποτελέσματα, την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η φερόμενη δράση τους φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να πείστηκαν για την θεραπεία
Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας τελικού σταδίου και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις φαίνεται πως πείστηκαν να υποβληθούν σ' αυτή τη θεραπεία, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δύο κατηγορούμενοι χορηγούσαν ενέσεις που ήταν φιαλίδια με αμινοξέα ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες γλυκόζης με νερό. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.
Ο κατηγορούμενος γιατρός μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί και εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στη Νότια Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ