Ισόβια και 15 χρόνια επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στους δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη.
Η ποινή είναι ακριβώς ίδια με την πρωτόδικη απόφαση και σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση που προηγήθηκε. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την ανώτατη εκ του νόμου προβλεπόμενη ποινή.
Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης επί των ποινών, η πρόεδρος ζήτησε να αποχωρήσουν οι συγγενείς της φοιτήτριας.
- Πρόεδρος: Παρακαλώ, ας περάσετε, επειδή δεν θα αντέξετε.
Με την ανακοίνωση της απόφασης, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα:
- «Μπράβο, μπράβο»
- Πρόεδρος: Παρακαλώ, δεν είμαστε σε θέατρο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και την αποχώρηση της έδρας, το ακροατήριο άρχισε ξανά να χειροκροτεί, φωνάζοντας «καμία άλλη δολοφονημένη, να μην ξεχαστεί τι έκαναν στην Ελένη».
Απορρίφθηκαν όλα τα ελαφρυντικά
Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει όλα τα ελαφρυντικά για τους δύο κατηγορούμενους. «Το δικαστήριο ομόφωνα απορρίπτει όλες τις ελαφρυντικές περιστάσεις», ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί σχετική εισαγγελική πρόταση.
Γονείς Ελένης Τοπαλούδη: Στιγμιαία δικαίωση
«Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνον οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.
«Δικαίωση στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι» τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης, και ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου.
Το χρονικό του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη
Η υπόθεση που συγκλόνισε όλη τη χώρα ξεκίνησε όταν το απόγευμα της 28ης Νοεμβρίου 2018 ένα ζευγάρι κατοίκων της περιοχής διαπίστωσε πως στην παραλία Φώκια στη Ρόδο επέπλεε το άψυχο σώμα γυναίκας.
Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως η νεαρή γυναίκα πριν βρεθεί στο νερό είχε χτυπηθεί άσχημα και πως επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια. Η σορός αναγνωρίστηκε. Ανήκε στην Ελένη Τοπαλούδη, φοιτήτρια Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η έρευνα του Λιμενικού αποκαλύπτει τον νεαρότερο από τους δύο δράστες, αλβανικής καταγωγής, με τον οποίο συναντήθηκε η φοιτήτρια το επίμαχο βράδυ. Εκείνος με την κατάθεσή του οδηγεί στον δεύτερο δράστη.
Το βούλευμα-καταπέλτης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, επικαλούμενο τα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας, φωτίζει όσα έγιναν λίγες ώρες πριν βρεθεί η σορός της φοιτήτριας. Στις σελίδες του περιγράφονται οι άγριες, μαρτυρικές στιγμές που πέρασε στα χέρια των δύο δραστών η νεαρή φοιτήτρια ενόσω βρισκόταν στο εξοχικό σπίτι του μεγαλύτερου σε ηλικία δράστη, στην περιοχή της Λίνδου.
Ο χρόνος για την Ελένη Τοπαλούδη άρχισε να μετρά αντίστροφα τη νύχτα της 27ης Νοεμβρίου 2018, όταν «ο πρώτος κατηγορούμενος (20χρονος), ο οποίος γνώρισε την παθούσα Ελένη Τοπαλούδη του Ιωάννη προ μίας περίπου εβδομάδας, και ο 21χρονος συγκατηγορούμενός του, έχοντας προαποφασίσει να τελέσουν από κοινού το αδίκημα του βιασμού εναντίον της» κατόπιν ηλεκτρονικής συνεννόησης μαζί της, «μετέβησαν στην οικία της, η οποία ευρίσκετο στην πόλη της Ρόδου, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως».
Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι «με όχημα ιδιοκτησίας του πατέρα του δεύτερου κατηγορουμένου παρέλαβαν την παθούσα και μετέβησαν στην εξοχική κατοικία των γονέων του δεύτερου κατηγορουμένου, στην περιοχή των Πεύκων Λίνδου». Η Ελένη Τοπαλούδη αρνήθηκε τη συνουσία με τους δύο δράστες. Έτσι απειλήθηκε με ένα μαχαίρι και χτυπήθηκε βάναυσα με αλλεπάλληλες γροθιές στο πρόσωπο από τους δύο νεαρούς, οι οποίοι τη βίασαν.
Οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας
Οι στιγμές που έζησε η φοιτήτρια στο σπίτι-κολαστήριο αναφέρονται λεπτομερώς στο βούλευμα, «ενώ η παθούσα ήταν αβοήθητη, έρμαιο στις σεξουαλικές διαθέσεις τους, πέραν της συνουσίας, εκμεταλλευόμενοι την εκμηδένιση της αντίστασής της, λόγω της σωματικής και ψυχικής εξάντλησής της, εξανάγκασαν αυτήν να ανεχθεί επιπλέον ασελγείς πράξεις. Στην προβαλλόμενη δε άρνηση της παθούσας να προβεί στην ασελγή πράξη, οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι, σημειωτέον, είχαν έντονη ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, γρονθοκόπησαν αυτή με δύναμη στο πρόσωπο, με συνέπεια εκείνη να ζαλιστεί και να χάσει στιγμιαία τις αισθήσεις της».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η Τοπαλούδη, «ανακτώντας μετά από λίγο τις αισθήσεις της, δήλωσε στους κατηγορούμενους την πρόθεσή της να τους καταγγείλει στην αστυνομία, πυροδοτώντας έτσι το θυμό τους και παράλληλα την ανησυχία τους ότι θα συλληφθούν και θα υποστούν ποινικές κυρώσεις για την ανωτέρω συμπεριφορά τους. Ενόψει αυτής της δυσάρεστης για εκείνους προοπτικής, οι κατηγορούμενοι προέβησαν τότε σε στάθμιση των δεδομένων και αποφάσισαν από κοινού τη φυσική εξόντωση της παθούσας, ώστε να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα μελλοντικής σε βάρος τους καταγγελίας. Και ενώ η παθούσα παρέμενε εξασθενημένη και σε σχεδόν λιπόθυμη κατάσταση εξαιτίας του βαρέος τραυματισμού της, ο οποίος είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια του βιασμού, οι κατηγορούμενοι, αποδεχόμενοι πλήρως ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου, κατάφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα με γροθιές και σίδερο σιδερώματος στην κεφαλή αυτής, προκαλώντας της έντονη αιμορραγική διήθηση, ενώ επιπλέον επιχείρησαν να τη θανατώσουν και διά στραγγαλισμού».