Οι ελβετικές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τη δυνατότητα να αξιοποιούν ξένους εργαζόμενους, εν μέσω πολιτικών αγώνων για τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων - καθαρά 142.300 - μετανάστευσαν στην Ελβετία πέρυσι, ανέφερε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) την Δευτέρα. Η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους από το εξωτερικό, ανέφερε, όχι μόνο για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, αλλά και για τη φιλοξενία, τις κατασκευές και τη μεταποίηση.
Η μετανάστευση ενίσχυσε την παραγωγικότητα
Η έκθεση έρχεται καθώς η Ελβετία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια νέα οικονομική συμφωνία με την ΕΕ για να αντικαταστήσει μια σειρά από εν μέρει ξεπερασμένες συμφωνίες. Ενώ υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας, η μετανάστευση είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα. Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα - το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο - κάνει εκστρατεία κατά της παραχώρησης από την Ελβετία οποιασδήποτε εξουσίας της για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ενίοτε στο ίδιο μήκος κύματος με τα συνδικάτα που φοβούνται ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να διαβρώσουν τους υψηλούς τοπικούς μισθούς.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια προηγούμενη προσπάθεια για συμφωνία. Δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί συμφωνία και οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει πιθανώς να τεθεί σε εθνική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της SECO, η εισροή κυρίως ατόμων υψηλής ειδίκευσης από την ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε τις εταιρείες να καλύψουν θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας. Πέρα από την κανονική μετανάστευση, σχεδόν 400.000 διασυνοριακοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν στην Ελβετία από τη γειτονική Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία πέρυσι - το ένα τέταρτο αυτών μόνο στη Γενεύη.
Η έκθεση της SECO αναγνώρισε τη διαμάχη γύρω από τη μετανάστευση, σημειώνοντας τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει αλλού, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη. Η μετανάστευση έπαιξε μεγάλο ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου τα εθνικιστικά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος. Στην Ελβετία, το Λαϊκό Κόμμα επιθυμεί ανώτατο όριο στον πληθυσμό, το οποίο θα απέκλειε επίσης τους υψηλόμισθους αλλοδαπούς.
«Είναι σαφές ότι ένα διαρκώς υψηλό επίπεδο μετανάστευσης συνδέεται επίσης με προκλήσεις», επεσήμανε η SECO. «Αυτό αποδεικνύεται από τις έντονες και αμφιλεγόμενες συζητήσεις σε άλλες μεγάλες χώρες σχετικά με το ζήτημα της ισορροπίας κόστους-οφέλους της μετανάστευσης για την κοινωνία στο σύνολό της», επισημαίνει.
Εκτός από τους εργαζόμενους, η μετανάστευση στην Ελβετία πέρυσι ενισχύθηκε από τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο του συνόλου των μεταναστών, σημειώνει το Bloomberg.