«Fever»: Η πανευρωπαϊκή επιχείρηση καταπολέμησης πορνογραφίας ανηλίκων, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ - iefimerida.gr

«Fever»: Η πανευρωπαϊκή επιχείρηση καταπολέμησης πορνογραφίας ανηλίκων, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ

Χάκερ
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΛΑΣ συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή επιχειρησιακή δράση με κωδική ονομασία «Fever» για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Στη δράση, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο 2025, υπό την αιγίδα των πολωνικών Αρχών και το συντονισμό της Europol, συμμετείχαν Αρχές επιβολής του νόμου συνολικά 12 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

12 χώρες σε επιχείρηση κατά της παιδικής πορνογραφίας

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, συνολικά ταυτοποιήθηκαν 166 άτομα, εκ των οποίων τα 111 συνελήφθησαν, καθώς -κατά περίπτωση- κατείχαν ή διακινούσαν οπτικοακουστικό υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, διαχειρίζονταν ιστοσελίδες που υπήρχε αναρτημένο όμοιο υλικό, ή, ακόμα, κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικους.

Στη Ελλάδα, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίστηκαν -μετά από έρευνα, ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων- 4 διαδικτυακοί χρήστες οι οποίοι, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε ιστότοπους και εφαρμογές και κατείχαν πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πρόσφορο προς διαμοιρασμό.

Κατόπιν έκδοσης σχετικού βουλεύματος από δικαστικές Αρχές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των παραπάνω ατόμων και το διάστημα από 26 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική και Αγρίνιο, με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν δύο εξ αυτών, οι οποίοι κατά τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εντοπίστηκαν να κατέχουν πλήθος υλικού σε σκληρούς δίσκους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, από τις κατ' οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 13 σκληροί δίσκοι, 2 κινητά τηλέφωνα, κάρτα αποθήκευσης τύπου microSD και κεραία ασύρματου δικτύου.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα ερευνηθούν εργαστηριακά στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ σε βάρος των άλλων δύο ατόμων που έχουν ταυτοποιηθεί έχει σχηματισθεί και υποβληθεί σχετική δικογραφία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ