Στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδο στοχεύει ο τουριστικός προορισμός της Ελαφονήσου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.
Στη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν την επισκέπτονται τουλάχιστον 250.000 επισκέπτες, κυρίως Ελληνες, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι πόλος έλξης για Ιταλούς, Γερμανούς, Αγγλους κ.α.
Ειδικά τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου, 9.000 επισκέπτες απολαμβάνουν τις παραλίες του νησιού, όταν οι κάτοικοι του νησιού την θερινή περίοδο ανέρχονται σε περίπου 1.000, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος του νησιού Έφη Λιάρου.
Στόχος του τουριστικού σχεδιασμού της Ελαφονήσου, εξηγεί η κα Λιάρου είναι ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών να ξεδιπλώνεται πέραν της "καυτής" ζώνης του καλοκαιριού και τους υπόλοιπους μήνες του έτους το νησί να αποτελεί πόλη έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Οι κλίνες που διαθέτει η Ελαφόνησος ανέρχονται συνολικά σε 6.000, ενώ δεν είναι αμελητέες οι επενδύσεις Ιταλών σε τουριστικές κατοικίες και καταλύματα.
Η Ελαφόνησος είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000
Η Ελαφόνησος είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 καθώς η περιοχή περιλαμβάνει θαμνότοπους με φρύγανα και ακανθώδη σαρκοποτήρια, μεσογειακά αλίπεδα, κινούμενες παράκτιες αμμοθίνες, αμμώδεις παραλίες και δάση αρκεύθων ενώ την ίδια στιγμή είναι σημαντικός σταθμός για τα μεταναστευτικά πτηνά.
Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Ελαφονήσου, στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι δίδυμες παραλίες του Σίμου (μικρή παραλία) και του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία ή Τσερατσίνικο για τους ντόπιους), όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η ψιλή χρυσή άμμος, τα ρηχά, γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά, οι αμμόλοφοι που φτάνουν ακόμα και τα 10 μ. ύψος και το κεδρόδασος που απλώνεται σε μεγάλη έκταση ενώνοντας τις δύο παραλίες. Σύμφωνα με την ντόπια παράδοση, η παραλία του Σίμου πήρε το όνομα της είτε από έναν Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά, ή από κάποιον ερημίτη που ονομαζόταν Σίμος.
Μάλιστα το μήνυμα που εκπέμπει η Ελαφόνησος στο διεθνές και εγχώριο ταξιδιωτικό κοινό είναι το "Chosen by Nature" με την ελληνική απόδοση «Επιλεγμένη από τη φύση», για να υποδηλώσει ότι εδώ στο νησί μας κάθε επισκέπτης μπορεί να νοιώσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την αξία του ελεύθερου αέρα, αναφέρει η κυρία Λιάρου.