Η Eκθεση Τζανάκη στο iefimerida: Σταθεροποιείται η πανδημία στην Αττική -Ξεκινά ελαφρά αποκλιμάκωση [γραφήματα] - iefimerida.gr

Η Eκθεση Τζανάκη στο iefimerida: Σταθεροποιείται η πανδημία στην Αττική -Ξεκινά ελαφρά αποκλιμάκωση [γραφήματα]

Αποκλειστικό: Εκθεση του καθηγητή Τζανάκη για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού στην Αττική
Αποκλειστικό: Εκθεση του καθηγητή Τζανάκη για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού στην Αττική
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Παγιώνονται οι τάσεις σταθεροποίησης της πανδημίας του κορωνοϊού στις οκτώ περιφερειακές ενότητες της Αττικής, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Εργαστηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Επιδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το iefimerida.gr.

Η έκθεση παρουσιάζει τη δυναμική και την εικόνα των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής, καθώς και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής για το πρώτο τρίμηνο του 2021, διάστημα κατά το οποίο το τρίτο επιδημικό κύμα εξελίχθηκε με σφοδρότητα πιέζοντας αφόρητα το υγειονομικό σύστημα, ενώ κάνει σαφές ότι «απαιτείται προσοχή, στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι και ενδελεχής ιχνηλασία των κρουσμάτων ώστε σε 2 με 3 εβδομάδες από τώρα να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος», όπως τονίζει ο κ. Τζανάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι απεικονίζουν τα γραφήματα

Σε κάθε εικόνα που παρατίθεται εμφανίζονται τρία γραφήματα. Στην κορυφή φαίνεται η ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων και στη μέση ο ενεργός δείκτης μεταδοτικότητας Rt (Reproduction number), που αποτυπώνει τη δυναμική της μετάδοσης από άτομο που πάσχει σε άλλα άτομα. Ο Rt πρέπει να είναι κάτω από τη μονάδα ώστε να υπάρχει ύφεση της επιδημίας. Κάθε αύξησή του πάνω από τη μονάδα, ιδίως για μεγάλο χρονικό διάστημα, σηματοδοτεί την εξέλιξη πανδημικού κύματος. Στη βάση κάθε εικόνας παρουσιάζεται το γράφημα του δείκτη ρυθμού επίπτωσης, Incidence Rate (IR) εκφρασμένου σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε διάστημα 14 ημερών. Ο δείκτης IR είναι μια προτυποποιημένη έκφραση του επιδημιολογικού φορτίου που επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ περιοχών ή και χωρών καθώς ανάγεται ανά 100.000 πληθυσμού. Το όριο των 150 κρουσμάτων/100.000 κατοίκους/14 ημέρες λαμβάνεται ως το όριο χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως «κόκκινης» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Επιμένει ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στα βόρεια προάστια – Απαιτείται μεγάλη προσοχή

Τα βόρεια προάστια είναι αυτή τη στιγμή η πιο προβληματική περιοχή της πρωτεύουσας (εικόνα 1). Τα κρούσματα κινούνται επίμονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες πάνω από τα 150 ανά ημέρα.

Βόρειος Τομέας Αθηνών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο, καθώς ο δείκτης IR κινείται για μέρες πάνω από τα 350 κρούσματα/100.000 κατοίκους/14 μέρες, με τάση περαιτέρω ανόδου. Ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται πάνω από τη μονάδα όλο τον Μάρτιο και εξακολουθεί να ανθίσταται με τιμές πάνω από το 1.10, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. «Απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τις επόμενες 2 βδομάδες ώστε η πανδημική έξαρση να σταθεροποιηθεί και να ξεκινήσει η ύφεση», αναφέρεται στην έκθεση της ομάδας του κ. Τζανάκη.

Επιπεδώθηκαν τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας – Ξεκινά ελαφρά αποκλιμάκωση

Το κέντρο της Αθήνας ήταν η περιοχή μαζί με τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική που εκδήλωσε τη μεγαλύτερη πανδημική έξαρση, τόσο σε βαρύτητα όσο και σε διάρκεια. Για πολλές ημέρες τις τρεις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα ξεπερνούσαν καθημερινά τα 300 την ημέρα (εικόνα 2). Ο δείκτης μεταδοτικότητας για περισσότερο από ενάμιση μήνα διατηρήθηκε πάνω από τη μονάδα πυροδοτώντας μεγάλη διασπορά και διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, καθώς ο IR προσέγγισε και οριακά ξεπέρασε το 400.

Κεντρικός Τομέας Αθηνών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σταθεροποίηση με μείωση του Rt κάτω από τη μονάδα (0,99). Η καμπύλη του επιδημιολογικού φορτίου (IR) δείχνει να επιπεδώνεται και να ξεκινά ελαφρά αποκλιμάκωση.

Ήπια η εικόνα της πανδημίας στα νότια προάστια – Τάση σταθεροποίησης

Τα νότια προάστια των Αθηνών έδειξαν σε αυτή την έξαρση μια σχετικώς πιο ήπια εικόνα από ό,τι ο Βόρειος Τομέας (εικόνα 3). Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό και ο IR μόλις έφτασε το 300. Αυτό οφείλεται στην πτώση του Rt κάτω από τη μονάδα για ένα δεκαήμερο στο τέλος του Φλεβάρη, μείωση όμως που δυστυχώς δεν διατηρήθηκε. Αυτή τη στιγμή όμως η περιοχή δείχνει τάση σταθεροποίησης, η οποία με λίγη προσοχή θα δώσει σαφή τάση αποκλιμάκωσης σε μία εβδομάδα περίπου.

Νότιος Τομέας Αθηνών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλύτερη η εικόνα στη δυτική Αθήνα σε σχέση με το κέντρο – Ξεκίνησε η αργή αποκλιμάκωση

Η δυτική Αθήνα επίσης έδειξε σχετικώς πιο ήπια εικόνα (εικόνα 4) συγκρινόμενη με τον κέντρο της πόλης. Το επιδημιολογικό φορτίο δεν ξεπέρασε το 300. Αυτό οφείλεται στη σχετικώς χαμηλή τιμή του Rt για το μεγαλύτερο διάστημα, εκτός από δύο εβδομάδες των αρχών του Φεβρουαρίου που έφτασε σε τιμές μέχρι και 1,6.

Δυτικός Τομέας Αθηνών

Αυτή τη στιγμή είναι περίπου ίσος με τη μονάδα, γεγονός που σηματοδοτεί τάση σταθεροποίησης στις τιμές του IR στο 283 και την έναρξη αργής αποκλιμάκωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υψηλός ο δείκτης μεταδοτικότητας στον Πειραιά – Εμφανής σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα

Ο Πειραιάς (εικόνα 5) ήταν η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Σ’ αυτό συνέβαλε η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, γεγονός που είναι εμφανές από τον υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) που για μεγάλες χρονικές περιόδους διατηρήθηκε στο 1,4 και 1,2.

Πειραιάς

Το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργήθηκε ήταν πολύ υψηλό, με τον IR να ξεπερνά για μεγάλο διάστημα τα 500 κρούσματα/100.000 κατοίκους/14 μέρες και να προσεγγίζει το 600. Όμως την τελευταία εβδομάδα είναι εμφανής η σταθεροποίηση και η έναρξη πολύ αργής αποκλιμάκωσης. Ο Rt βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 και χρειάζεται προσοχή ώστε η ευμενής αυτή τάση να συνεχιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υψηλός παραμένει ο ενεργός δείκτης μεταδοτικότητας στα δυτικά προάστια

Η Δυτική Αττική (εικόνα 6) παρότι ξεκίνησε αργά την πανδημική έξαρση (3ο κύμα), δηλαδή στις αρχές Μαρτίου, εκδήλωσε έντονη δυναμική αύξησης οδηγώντας πολύ γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο σε μεγάλο ύψος, με τον IR να βρίσκεται στα επίπεδα του 500. Ο Rt κυμαίνεται όλο αυτό το διάστημα σε υψηλά επίπεδα >1,2 γεγονός που δείχνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Είναι η περιοχή που ο ενεργός δείκτης μεταδοτικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται σαφώς πάνω από τη μονάδα, στο 1,14 (25/3), και χρειάζεται πολύ προσοχή ώστε η διαφαινόμενη τάση σταθεροποίησης του επιδημιολογικού φορτίου να παγιωθεί.

Τομέας Δυτικής Αττικής

Μειώθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ανατολική Αττική- Σαφής τάση σταθεροποίησης

Η Ανατολική Αττική (εικόνα 7) εκδήλωσε το 3ο κύμα σχετικώς αργά (αρχές Μάρτη). Αν και η επιδημική έξαρση ανέπτυξε αξιοσημείωτη δυναμική για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, εν συνεχεία η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας οδήγησε σε περιστολή της διασποράς στην κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τομέας Ανατολικής Αττικής

Το επιδημιολογικό φορτίο ανέβηκε στα 300 κρούσματα/100.000 κατοίκους/14 ημέρες. Όμως εμφανίζεται σαφής τάση σταθεροποίησης τις τελευταίες ημέρες. Χρειάζεται προσοχή καθότι ο δείκτης μεταδοτικότητας εξακολουθεί να είναι πάνω από τη μονάδα.

Σαφής αποκλιμάκωση στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος δείκτης μεταδοτικότητας

Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΠΕ Νήσων ξεκίνησε πολύ νωρίτερα το 3ο κύμα, αρχές Φλεβάρη, με εντυπωσιακή δυναμική και τον μεγαλύτερο δείκτη μεταδοτικότητας 2.4 (15/2) απ’ όλες τις περιφερειακές Ενότητες. Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα έδωσε ένα υψηλό δικόρυφο επιδημιολογικό φορτίο που στην αιχμή του (17 Μαρτίου) έφτασε τα 410 κρούσματα/100.000 κατοίκους /14 ημέρες. Πολύ γρήγορα όμως από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο Rt υποστράφηκε σε τιμές <1, και τώρα (25/3) βρίσκεται στο 0,9. Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αρχίσει σαφώς να αποκλιμακώνεται και βρίσκεται στο 291 (25/3). Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων έχει αυτή τη στιγμή την ενθαρρυντικότερη εικόνα απ’ όλη την Αττική.

Η εικόνα στο σύνολο της Αττικής

Το σύνολο της Αττικής (εικόνα 9) στην ουσία αποτελεί τη συνιστώσα των επιμέρους επιδημιολογικών φορτίων των 8 περιφερειακών ενοτήτων που την αποτελούν. Οι επιδημικές εξάρσεις στις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες εκδηλώνονται ανισόχρονα, γεγονός συνηθισμένο στην επιδημιολογία των αναπνευστικών ιώσεων. Το 3ο κύμα ξεκίνησε στα τέλη Γενάρη, όπως σηματοδοτείται από την αύξηση του Rt που έφτασε σε ύψος >1,4 και διατηρήθηκε εκεί το πρώτο 20ήμερο του Φλεβάρη, δίνοντας έναυσμα στην ανάπτυξη μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου της τάξης των 380 κρουσμάτων/100.000 κατοίκους/14 ημέρες. Ο Rt βρίσκεται οριακά πάνω από τη μονάδα, ενδεικτικό περιστολής της διασποράς στην κοινότητα. Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, καθώς ο IR τις τελευταίες ημέρες σταθεροποιείται στο 370 (25/4). Χρειάζεται προσοχή, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Τζανάκη, ώστε η διαφαινόμενη ελπιδοφόρα τάση αποκλιμάκωσης να σταθεροποιηθεί.

Σύνολο Αττικής

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ