Ανησυχία και φόβος υπάρχει σε αρχειοφύλακες και τουρίστες μετά το χτύπημα κεραυνού στην Ακρόπολη, ενώ τα αλεξικέραυνα φαίνεται πως δεν κάνουν τη δουλειά τους λόγω των φθορών από το πέρασμα των χρόνων.
Η ξαφνική καταιγίδα με κεραυνούς της Τετάρτης είχε ως αποτέλεσμα ένας από αυτούς να πέσει στο Ερέχθειο και τέσσερις άνθρωποι, δυο αρχαιοφύλακες και δύο τουρίστες, να τραυματιστούν ελαφρά.
Ο Παναγιώτης Ιακωβάκης, τεχνικός αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη, μίλησε στο Open για το φαινόμενο που ονομάζεται «υπερπήδηση». Ο κεραυνός έπεσε στο αλεξικέραυνο και έπειτα το ρεύμα οδηγήθηκε σε σημείο που υπήρχε καλύτερη αγωγή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα αλεξικέραυνα και αποκαλύπτει πως δεν έχουν συντηρηθεί ή έχουν υποστεί ζημιές με το πέρασμα των χρόνων.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ασχολείται κανένας… δεν ενδιαφέρεται κανένας πρέπει να γίνει κάτι για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα», δηλώνει ο κ. Ιακωβάκης.
Ο τεχνικός τονίζει πως μεγάλες επιχειρήσεις, σχολεία και εκκλησίες είναι απροστάτευτα και προσθέτει: «πολλές φορές είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσουμε αλεξικέραυνο παρά να κάνουμε είτε μια κακή εγκατάσταση, ή να αφήσουμε μια ασυντήρητη εγκατάσταση χωρίς να ξέρουμε εάν το αλεξικέραυνο δουλεύει ή δεν δουλεύει».
Τα αλεξικέραυνα, αν και αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν σε προβλεπόμενα σημεία, δεν συντηρούνται και πλέον δεν είναι αποτελεσματικά. Μάλιστα, πολλές φορές άγνωστοι αφαιρούν τον χαλκό από αυτά.
Αρχιφύλακας: Τι έγινε όταν χτυπήθηκα από κεραυνό
«Ήμουν στο κουβούκλιο και βγήκε μια λάμψη, με χτύπησε αυτή η λάμψη. Έπεσα κάτω, πόνεσα δεν ξέρω, δεν θυμάμαι πώς χτύπησα, τι πετάχτηκε δεν θυμάμαι και προσπάθησα να βγω έξω. Βγήκα έξω και ήμουν σε slow motion. Αλλού πατούσα κι αλλού βρισκόμουν, δεν ήξερα τι γινόταν, με βοήθησαν, πήγα στο φυλάκιο, μου είπαν ότι έπεσε κεραυνός και ήρθε η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και με πήρε», δηλώνει η αρχιφύλακας της Ακρόπολης που έχει εγκαύματα σε χέρια και πρόσωπο.