Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα «CLEON» -όπως ονομάστηκε-, που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα τις προσεχείς ημέρες, εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα με ανάρτησή του στο Τwitter ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς προαναγγέλλοντας το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε, η χώρα βαδίζει σε επίπεδα καύσωνα από την προσεχή Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. «Το μέγιστο των θερμοκρασιών προσδιορίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καιρός: Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα «CLEON»
Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «CLEON» και εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών, με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).
Πιο αναλυτικά:
- Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε σχεδόν όλη τη χώρα.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι δήμοι της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή για τη διάθεση κλιματιζόμενων χώρων με σκοπό την προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, ενώ λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε υπ. Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και Πυροσβεστική, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για εκδήλωση πυρκαγιών λόγω της ξηρασίας.
Δείτε live την πορεία του καύσωνα:
Τα «καμπανάκια» των μετεωρολόγων για τον καύσωνα
Νωρίτερα, πολλοί μετεωρολόγοι της χώρας είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αφρικανικό καύσωνα που καταφθάνει, προβλέποντας θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να φτάσουν κατά τόπους ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει: «Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλή προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:
- Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύος του στη χώρα μας.
- Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
- Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ. λεκανοπέδιο της Αθήνας).
- Στα θετικά της υπόθεσης είναι:
α. Οι θάλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες, όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές, όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.
β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη - Σάββατο). Από Κυριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη, ωστόσο μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο πού θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ. δύο εβδομάδες συνεχόμενα. Είμαστε στον Ιούλιο, όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας.
Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα. Επισυνάπτονται χάρτες όπου εντοπίζουμε τη μέγιστη ένταση του φαινομένου θερμοκρασιακά παραθέτοντας τόσο τις μέγιστες, αλλά και ελάχιστες θερμοκρασίες. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».
Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνισή του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωσή του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σας παρουσιάζω τις θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:
Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.
Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δύο αρκετά δύσκολες ημέρες. Ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 44-45°C.
Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°C. Τότε ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.
Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πιθανότατα πάλι την ανηφόρα.
ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας, με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση.
Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει “κλειδώσει”. Έστω και μια μοίρα αλλαγή στην κατεύθυνσή του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες, αλλά και για τις περιοχές όπου αυτές θα σημειωθούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνονται εκτιμήσεις ή προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τελικά ορισμένες διαφοροποιήσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανάρτηση του μετεωρολόγου του Alpha, Γιώργου Τσατραφύλλια, ο οποίος παραθέτει τα τρία στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό στη μετεωρολογική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.
Η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τον καύσωνα
«Για τον επερχόμενο αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:
- Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Η θερμική πίεση στα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλη. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από 30 βαθμούς.
- Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων.
- Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών.
Ενδεικτικά η θερμοκρασία:
Τετάρτη
- Θεσσαλία 40
- Βόρεια Ελλάδα 40-41
- Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
- Ρόδος 40
- Νησιά 37-38
- Αττική 38
- Θεσσαλονίκη 36
Πέμπτη
- Θεσσαλία 42-43
- Βόρεια Ελλάδα 41-42
- Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
- Πελοπόννησος 40-41
- Ρόδος 40
- Νησιά 38
- Αττική 40
- Θεσσαλονίκη 39
Παρασκευή-Σάββατο
- Θεσσαλία 44-45
- Βόρεια Ελλάδα 44-45
- Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
- Πελοπόννησος 44-45
- Ρόδος-Κρήτη 42
- Νησιά 39-40
- Αττική 42-43
- Θεσσαλονίκη 42-43
Ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, έδωσε με τη σειρά του τις ενδεικτικές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών, αναφέροντας πως η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα θα είναι η Παρασκευή (14/7), καθώς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ο ίδιος σημειώνει πως την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους κλειστούς κάμπους δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τους 45°C.