Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα για την επιδημία της ευλογιάς των προβάτων.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ιός εξαπλώθηκε από τον Έβρο στην Κόρινθο και τη Μεσσηνία, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εφαρμόζει το επικαιροποιημένο μοντέλο -από τον Δεκέμβριο του 2023- αντιμετώπισης της νόσου, όπως αυτό έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος στο iefimerida.gr, αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται τα μέτρα που προδιαγράφονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό.
«Ήδη εφαρμόζουμε την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης 3 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, έως ότου ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που διαβιούν στις ζώνες αυτές.
Όσον αφορά την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας, έχουμε μια αναβάθμιση των μέτρων που είναι η ολική απαγόρευση στις μετακινήσεις ζώντων ζώων εντός και εκτός αυτών των περιφερειών».
Τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά για τις άλλες κατηγορίες ζώων
Όπως εξηγεί ο κ. Στρατάκος, τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά για τις άλλες κατηγορίες ζώων. «Δεν κλείνουμε τα σφαγεία. Αυτά λειτουργούν κανονικά για τους χοίρους, τα πτηνά και κάποια βοοειδή που δεν έχουν επαφή με κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων».
Στις μονάδες όπου βρέθηκαν θετικά κρούσματα υπήρξαν θανατώσεις ζώων και -σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία- από την αρχή της νόσου μέχρι τώρα διαπιστώθηκαν 104 εστίες του ιού και οι Αρχές προχώρησαν σε περίπου 17.500 θανατώσεις σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Μαγνησία και Κορινθία.
«Πάντα μια νόσος είναι σοβαρή. Είτε είναι πανώλη είτε ευλογιά, έχουμε να διαχειριστούμε έναν ιό. Ο ιός μπορεί να έχει μια μετάδοση Χ να ξεκινήσει και να τελειώσει, μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος και να μην τελειώνει. Η ευλογιά, λοιπόν, που αντιμετωπίζουμε επιβάλλει μέτρα. Και τα μέτρα δημιουργούν προβλήματα γενικότερα στο εμπόριο, στη διακίνηση αγαθών. Είναι μια νόσος. Και στις μονάδες που εντοπίζουμε θετικό κρούσμα προχωρούμε στη θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας», εξηγεί ο κ. Στρατάκος.
Προγραμματισμένη σύσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τους περιφερειάρχες της χώρας και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες καθώς και με επιστημονικό προσωπικό σχετικό με την κτηνοτροφία αλλά και οργανώσεις κτηνοτρόφων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Τόσο κτηνοτρόφοι όσο και αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι η νόσος πιθανόν να έχει προέλθει από την Τουρκία, όπως είχε γίνει και το 2013, όπου είχε παρουσιαστεί και πάλι ευλογιά.