Μία κρίσιμη νομική μάχη που αφορά στα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αναμένεται να δοθεί αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, ογδόντα μία μητροπόλεις και μεμονωμένοι πολίτες έχουν στραφεί κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές και ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών.
Ειδικότερα, ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές ΚΥΑ με τις οποίες είχαν προβλεφθεί ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε γάμους και βαπτίσεις, η απαγόρευση της παρουςίας πιστών κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, η τέλεση λειτουργιών και τελετών χωρίς την παρουςία πιστών, ενώ στρέφονται και κατά των αποφάσεων που επιτρέπουν την παρουσία πιστών στους Ιερούς Ναούς ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα.
Η πλευρά της Εκκλησίας υποστηρίζει ότι οι επίμαχες ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και καθ' υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης. Η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει ζήτημα παραγραφής, καθώς η ισχύς των επίμαχων ΚΥΑ έχει λήξει. Ωστόσο, η πλευρά της Εκκλησίας προτίθεται να επιμείνει στην εκδίκαση των υποθέσεων, καθώς υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές δικογραφίες σε βάρος κληρικών.
Δικηγόρος ζητεί την ακύρωση ΚΥΑ επικαλούμενος νομοθετικό κενό
Την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η προσφυγή του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Στέλιου Γκαρίπη, ο οποίος ζητεί να ακυρωθεί η ΚΥΑ της 7ης Ιανουαρίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας ένα νομοθετικό κενό ολίγων ωρών.
Ο εισηγητής της υπόθεσης Σπ.Μαρκάτης, αναμένεται να επισημάνει ότι από την αίτηση ακύρωσης του κ. Γκαρίπη, ανακύπτουν ερωτήματα, μεταξύ των οποίων είναι: 1) εάν έχουν πράγματι αναδρομική ισχύ οι ρυθμίσεις της προσβαλλόμενη κ.υ.α., καθώς άρχισαν να ισχύουν από 8.1.21 και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε η κ.υ.α. στο ΦΕΚ, 2) εάν είναι συνταγματικά ανεκτός ο κατ΄ οίκον περιορισμός των εισερχομένων ατόμων στην Ελλάδα ως μέτρο αποφυγής της διασποράς του COVID-19 σε συνδυασμό με επιδημιολογικά δεδομένα του χρόνου έκδοσης της κ.υ.α. και 3)εάν πάσχει η διαδικασία έκδοσης της κ.υ.α. λόγω του χρόνου έκδοσης της γνωμάτευσης της εθνικής επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας και της μη δημοσιοποίησής της.