Σακελλαροπούλου: Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεχωριστή ευκαιρία για την Eλλάδα - iefimerida.gr

Σακελλαροπούλου: Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεχωριστή ευκαιρία για την Eλλάδα

Σακελλαροπούλου: Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεχωριστή ευκαιρία για την Eλλάδα
Σακελλαροπούλου: Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεχωριστή ευκαιρία για την Eλλάδα -Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μηνύματα για την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης και με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός και την Ακρόπολη και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, πραγματοποιήθηκε απόψε η κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκδήλωση, που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ξεκίνησε με χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ακολούθως απηύθυνε ομιλία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ΠτΔ, το ζεύγος Μητσοτάκη και ο Τάκης Θεοδωρικάκος -Φωτογραφία: S00C
Η ΠτΔ, το ζεύγος Μητσοτάκη και ο Τάκης Θεοδωρικάκος -Φωτογραφία: S00C

«Για τη χώρα μας, που δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια και κρατήθηκε όρθια, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή της ένταξη, η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός.

Η ΠτΔ, το ζεύγος Μητσοτάκη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -Φωτογραφία: SOOC
Η ΠτΔ, το ζεύγος Μητσοτάκη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης -Φωτογραφία: SOOC

Όπως υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, «η χώρα μας έχει την ευκαιρία να αναδείξει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και πρόοδο και να συμβάλει, ειδικά τώρα, στη σφυρηλάτηση της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας και την έξοδο από μια ακόμα κρίση», ενώ υποστήριξε ότι «η απάντηση της Ευρώπης στις δυσκολίες του καιρού μας δεν πρέπει να είναι μόνον οικονομική ή διαχειριστική. Προϋποθέτει και την επιστροφή μας στα θεμελιώδη που οραματίζονταν οι πατέρες της, όπως ο Jean Monnet: οι βασικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, αυτές που ανοίγουν τον δρόμο και διευρύνουν τους ορίζοντές μας πρέπει να είναι κατεξοχήν πολιτικές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου -Φωτογραφία: SOOC
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου -Φωτογραφία: SOOC

Αναφερόμενη στον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εποχή της πανδημίας και στις νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, επισήμανε ότι η πανδημία αναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες του Συμβουλίου, όπως και τις θεματικές της Ελληνικής Προεδρίας. «Ως κεντρικό της θέμα έχει επιλεγεί «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Ένα θέμα που, «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, συμβαδίζει πλήρως με τις αξίες και την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι «η πανδημία έρχεται να οξύνει τις αντιθέσεις» και υπενθύμισε ότι ανά την Ευρώπη εντείνεται η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και την ευημερία των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε ότι «η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής είναι η βάση του Κοινωνικού μας Συμβολαίου, η θεμελιώδης συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους πολίτες, στην οποία στηρίζεται ο πολιτικός και κοινωνικός μας βίος. Ο ιός μας υπενθύμισε την αξία και την καθολικότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Το Κράτος επέστρεψε στη συνείδηση όλων μας ως η πιο ισχυρή εγγύηση της ελευθερίας και της ζωής μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο που διαχειρίστηκε η χώρα μας την πανδημία, τονίζοντας ότι «έγινε διεθνές πρότυπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης». Όπως είπε χαρακτηριστικά «εμπιστευθήκαμε τους ειδικούς, οργανώσαμε και ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και, με τις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, περιορίσαμε, στο μέτρο του δυνατού, τις ανθρώπινες απώλειες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη - Γιώργου Παπανδρέου -Φωτογραφία: SOOC
Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη - Γιώργου Παπανδρέου -Φωτογραφία: SOOC

Παρατήρησε, επίσης, ότι «το καλό παράδειγμα δεν έδωσε μόνο το Κράτος, αλλά συνολικά η κοινωνία μας, με την πειθάρχηση όλων μας στα αυστηρά μέτρα, την αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες και την αυταπάρνηση των εργαζομένων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή».

Δείτε την εκδήλωση:

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο και η Ελλάδα δηλώνει παρούσα ώστε να πετύχουμε

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στις «απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας στον ευρωπαϊκό χώρο, οικονομική, προσφυγική, πολιτικών αξιών και την τεράστια υγιειονομική», προέταξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «όχι μόνο με την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πράγματι αποτελεί την οικονομική και πολιτική ασπίδα 27 κρατών-μελών, αλλά της Ευρώπης ως χώρου διαφύλαξης και προώθησης κοινών ιδεών και αξιών, ως φάρου διακρατικής συνεργασίας και συσπείρωσης των λαών απέναντι στις κοινές προσκλήσεις».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Το ευρωπαϊκό αυτό πνεύμα δεν υπάρχει θεσμός που να το ενσωματώνει καλύτερα και πληρέστερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο. Ένας τόπος συνάντησης και διαλόγου 47 κρατών, που μοιράζονται τον κοινό ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και συντάσσονται πίσω από κοινές αρχές που στηρίζουν τα δικαιώματα 850 εκατομμυρίων ανθρώπων» είπε ειδικότερα.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στο βήμα -Φωτογραφία: SOOC
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στο βήμα -Φωτογραφία: SOOC

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική μνεία στην τρέχουσα ελληνική προεδρία, με έμφαση στις προτεραιότητές της, τονίζοντας πως η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη χώρα μας ήλθε σε μία στιγμή που οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει ο Οργανισμός δοκιμάζονται. «Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, αποφασίσαμε να βάλουμε την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ήρθε με την επιβολή πρωτόγνωρων περιορισμών στην ελευθερία του ανθρώπου. Περιορισμούς στην κίνηση, στην πρόσβαση στην εργασία, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στην άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων» εξήγησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως, υπογράμμισε, πως είναι μεγάλο το ηθικό βάρος της ελληνικής προεδρίας να αναδείξει το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Οργανισμού και προσέθεσε: «Έτσι, προτάξαμε ως κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας, την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και την αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Κατέστησε δε σαφές πως η υγειονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε άλλοθι για την έκπτωση σε αρχές και αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχές που στηρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως αυτές οι αρχές και αξίες πρέπει να μας οδηγούν στις δύσκολες στιγμές. Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, είπε, οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών πρέπει να διέπονται από αναλογικότητα, να είναι προσωρινοί και απολύτως αναγκαίοι, καθώς και να τίθενται υπό συνεχή επανεξέταση. Παράλληλα, συμπλήρωσε, η πρόσβαση στην υγειονομική προστασία θα πρέπει να είναι ένα αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ένα ζητούμενο.

Προσδιόρισε ως στόχο της ελληνικής προεδρίας, οι αρχές να υιοθετηθούν υπό τη μορφή μιας Διακήρυξης των Αθηνών κατά την επικείμενη 130η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 4 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, «που συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την υπογραφή της νομικής μας πυξίδας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Θα είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνει, που θα παραχθεί ένα τέτοιο κείμενο και η υιοθέτηση της Διακήρυξης θα αποτελέσει ένα νέο κεκτημένο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ευημερία για τις επόμενες γενιές και έναν πλοηγό για την αντιμετώπιση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης απηύθυνε κάλεσμα για συστράσευση της κοινωνίας και τόνισε πως ο αγώνας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνεχής και καθημερινός. «Δεν τελειώνει ούτε στην πανδημία ούτε στην κατάρτιση της Διακήρυξης των Αθηνών. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να επαγρυπνεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας: η πολιτική εξουσία, οι δικαστές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η Κοινωνία των Πολιτών και κάθε υπεύθυνος πολίτης. Κι από αυτό εδώ το βήμα απευθύνω κάλεσμα σε όλους να συστρατευθούν πίσω από αυτό τον υψηλό σκοπό και να μετατραπούν σε ένθερμους πρεσβευτές των αξιών ανά τον κόσμο» επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως «με κοινές προσπάθειες βασισμένες σε κοινές αρχές θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η Ευρώπη μας δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν κλείνοντας τα σύνορά της και ασκώντας εθνικές πολιτικές. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα παράθυρα στον κόσμο και η Ελλάδα δηλώνει παρούσα και πρόθυμη να συνεισφέρει ώστε να πετύχουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ