Σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 82ης εθνικής επετείου του Έπους 1940, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, με την τιμητική παρουσία αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς ολοκλήρωσε έτσι την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως ανακοινώθηκε, αρχικά μετέβη στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη όπου παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σινώπης Σιλουανού και κατέθεσε στεφάνι.
«Με βαθύ σεβασμό και ευλάβεια, στέκομαι σήμερα στο Μνημείο Πεσόντων της Αυστραλίας, προκειμένου να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Οι κίνδυνοι και οι καταστροφές του πολέμου δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν με ακρίβεια και δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούνται. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στη ζωή των εθνών, λίγα διεθνή γεγονότα δύνανται να διαμορφώσουν τόσο ισχυρούς δεσμούς, σαν αυτούς που σφυρηλατούνται στη διάρκεια του κοινού αγώνα στα χαρακώματα», πρόσθεσε.
«Στην Αθήνα, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, του εθνικού μας κενοταφίου που είναι αφιερωμένο στους ανώνυμους Έλληνες στρατιώτες που φονεύτηκαν κατά τους πολέμους, υπάρχουν χαραγμένες οι λέξεις Κρήτη, Ελ Αλαμέιν και Κορέα», επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε: «Αιματηρά πεδία μάχης, όπου Έλληνες και Αυστραλοί κατέθεσαν μαζί τις ζωές τους, σε έναν ανιδιοτελή και πατριωτικό αγώνα για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών. Και ας μην ξεχνάμε τους θαρραλέους πολεμιστές του ANZAC, που υπηρέτησαν στη Λήμνο κατά την Εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915-1916 ενάντια στην αυταρχική και γενοκτονική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μέσα από τις δυσκολίες και τις θυσίες τους, έθεσαν τα θεμέλια των ακλόνητων σημερινών δεσμών των εθνών μας».
Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ελληνικών Μελετών «για τη φιλοξενία της Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα» και κατέληξε: «Με δέος και σεβασμό στέκομαι μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εδώ στην Αδελαΐδα. Γιατί ο φόρος αίματος των Αυστραλιανών ηρώων στις μάχες κατά του ολοκληρωτισμού και της τυραννίας και υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παραμένει ξεχωριστός».
Παρόντες ήταν, επίσης, ο αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων, Tom Koutsantonis, η υπουργός Τεχνών, Θεμάτων Καταναλωτή και Επιχειρηματικότητας, Μικρών και Οικογενειακών Επιχειρήσεων, Andrea Michaels, ο Pedrick Adrian ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Steve Georganas, οι πολιτειακοί βουλευτές Connie Bonaros, Irene Pnevmatikos, Olivia Savvas και David Pisani, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας ακόλουθος Άμυνας, συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, ο πρόεδρος του Hellenic Foundation και πρώην υπουργός Παιδείας της Νοτίου Αυστραλίας, Greg Crafter, η πρόεδρος Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Andriana Christopoulos, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και σχολείων, καθώς και Έλληνες της Διασποράς.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Μουσείο Μετανάστευσης για την εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γεωργίου Τραμουντάνα (George Tramountanas), τα 180 έτη από την άφιξή του στη Νότια Αυστραλία ως πρώτος Έλληνας ομογενής, καθώς και των αποκαλυπτηρίων της προτομής του και της προτομής της συζύγου του, Lydia.
Ο Γεώργιος Τραμουντάνας γεννήθηκε στη Λήμνο το 1822, απ' όπου μετανάστευσε μαζί με τον αδελφό του, Θεόδωρο, στη Νότιο Αυστραλία το 1842. Έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε την οικογένειά του με την Αγγλίδα Lydia Vosper με βάση τη Νότια Αυστραλία. Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, το 1911.
Ο κ. Χαρδαλιάς περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, όπου φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα ανάδειξης της μετανάστευσης προς τη Νότια Αυστραλία από χώρες όλου του κόσμου.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, Γεώργιος Ψιάχας, ο Έλληνας ακόλουθος Άμυνας, συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός, η πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου Νοτίου Αυστραλίας, Elisabeth Ho και ο πρόεδρος της εταιρείας «Tramountana North Association» και απόγονος του πρώτου μετανάστη Γεωργίου Τραμουντάνα, Ray North.