Εισαγγελική παρέμβαση για την μόλυνση του Παγασητικού ζήτησε ο δήμαρχος Βόλου - iefimerida.gr

Εισαγγελική παρέμβαση για την μόλυνση του Παγασητικού ζήτησε ο δήμαρχος Βόλου

Λίμνη Κάρλα Χάρτης αποξηραμένη
Η αποξηραμένη λίμνη Κάρλα γέμισε με νερό / ΣΚΑΪ / Google
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε χθες Τρίτη 20/9/23 ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος για την επιβάρυνση του Παγασητικού μέσω της Λίμνης Κάρλας από τον βιολογικό της Λάρισας που βρισκόταν εκτός λειτουργίας.

Η ροή από την Λάρισα, οδηγεί στην Λίμνη και από εκεί στον Παγασητικό και ζήτησε από την Εισαγγελία να εξεταστεί εάν τα λύματα της Λάρισας, μετά τη μεγάλη βλάβη στον βιολογικό της γειτονικής πόλης, κατευθύνονται στον κόλπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκαταρκτική εξέταση για τη ρύπανση και τους κινδύνους για την υγεία

Χθες η αποκατάσταση της βλάβης στον βιολογικό της Λάρισας μετά τις πλημμύρες είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%, ενώ έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική από την εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας για την βλάβη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της ΔΕΥΑΛ.

Η εισαγγελία της Λάρισας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη ρύπανση που προκλήθηκε στον Πηνειό και τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία ως συνέπεια αυτής.

Επιστολή από τους χημικούς για τα ύδατα

Σημειώνεται ότι η ένωση Χημικών έστειλε στις 18/9/23 επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, με την οποία ζητούσε να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικές Επιπτώσεις στα ύδατα της περιοχής με αναλύσεις και στα νερά του Παγασητικού, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλίας

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των χημικών:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος σε θέματα Χημείας και προστασίας του Περιβάλλοντος έχει καθήκον και υποχρέωση τόσο έναντι των μελών της, κυρίως όμως έναντι της κοινωνίας να ενημερώνει και κυρίως να μεριμνά, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα διαφυλάττουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Με αφορμή την τοποθέτηση του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτση, ότι δεν τίθεται θέμα ποιότητας των υδάτων ή καταλληλόλητας των αλιευμάτων στον Παγασητικό, η ΕΕΧ έχει να αναφέρει τα εξής: Στο κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου έχει γίνει απορροή εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας daniel. Αυτές οι απορροές όπως αναφέραμε και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΧ περιέχουν
πληθώρα από τοξικούς ρύπους όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, οργανικές ουσίες, διοξίνες και φουράνια, ορυκτέλαια, PFAS, όπως και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτοί οι ρύποι είτε είναι φυσικής είτε ανθρωπογενούς προέλευσης είναι επικίνδυνοι τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία. Δύναται να βρεθούν στο νερό, στο ίζημα και στο βένθος, να περάσουν στη τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Θεωρούμε συνεπώς, ότι ακόμα εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης διότι μεγάλες ποσότητες λυμάτων (βόθροι, στάβλοι, δίκτυα αποχέτευσης κλπ) όπως και πτώματα ζώων, έχουν εκπλυθεί στον Παγασητικό κόλπο. Επίσης φερτές ύλες, ξύλα, κάδοι απορριμμάτων, σκουπίδια, πλαστικά κλπ βρίσκονται στις ακτές, στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου, η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα
δειγματοληψίες και αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση τόσο του Παγασητικού κόλπου όσο και των ακτών που εκβάλει ο Πηνειός. Πρέπει, επίσης άμεσα να ξεκινήσουν έλεγχοι για τη ποιότητα του νερού σε περιοχές που έχουμε λιμνάζοντα ύδατα όπως λίμνη Κάρλα η οποία απορρέει και αυτή στον Παγασητικό, σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε ποταμούς και παραποτάμους και το σημαντικότερο απ’ όλα στις γεωτρήσεις τις Θεσσαλίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με τους προαναφερόμενους ρύπους, πράγμα που υποβαθμίσει τη ποιότητα του νερού, με σκοπό όμως να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τέλος, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα τους καθώς και η υγεία των καταναλωτών.
Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των συνεχών δειγματοληψιών και αναλύσεων, και επίσης μια συνάντησή μαζί σας, για να σας παραθέσουμε τα στοιχεία από χημική και περιβαλλοντική άποψη, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ