Ο,τι απέμεινε από την τρομακτική επέλαση της κακοκαιρίας, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Σητεία, μαζεύουν οι κάτοικοι και αγρότες της περιοχής.
Κάτοικοι και Αρχές κάνουν λόγο για πρωτοφανή θεομηνία, με επτά ώρες αδιάκοπης βροχής και με μεγάλο εύρος καταστροφών στους δρόμους, καλλιέργειες αγροτών, τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και σε σπίτια, ξενοδοχεία, καταστήματα και εγκαταστάσεις.
Τρεις παραπόταμοι «θέριεψαν» λόγω της κακοκαιρίας
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε πολύ νερό με αποτέλεσμα να “φουσκώσουν” τρεις παραπόταμοι που εκβάλουν στον ποταμό Παντέλη ο οποίος και υπερχείλισε με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει ένα μεγάλος μέρος της πόλης», ανέφερε, μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης.
Οι μεγάλοι όγκοι νερού κυριολεκτικά κατέλαβαν σχεδόν τη μισή πόλη, «πνίγοντας» στη λάσπη περιουσίες, ιδίως οχήματα και ακίνητα -κυρίως μονοκατοικίες και όσα βρίσκονται σε ισόγεια και υπόγεια.
«Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές».
Οπως εξήγησε, τα πιο σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίστηκαν σε δυο μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους έντεκα ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν λόγω της υπερχείλισης του ποταμού και της μεγάλης συγκέντρωσης νερού, που προκάλεσε στην περιοχή τους.
«Ευτυχώς οι επιχειρήσεις διάσωσης που στήθηκαν από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ στέφθηκαν με επιτυχία και δεν θρηνήσαμε θύματα» είπε από την πλευρά του στο cretapost ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατά την κορύφωση της κακοκαιρίας τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο οι πυροσβέστες πραγματοποιούσαν συνεχώς αντλήσεις υδάτων, κάτι που συνεχίστηκε και την Κυριακή.
Οι «άστεγοι» φοιτητές και το διαλυμένο ξενοδοχείο
Από την κακοκαιρία και τους μανιασμένους όγκους υδάτων επλήγησαν επίσης ξενοδοχεία, αλλά και συγκροτήματα κατοικιών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φοιτητών που έμεναν σε ημιυπόγεια και υπόγεια στη Σητεία και πλέον δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το εύρος των καταστροφών σε οικιακούς εξοπλισμούς (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κ.ό.κ.).
Ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης αναφέρθηκε και σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, που όπως είπε καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και αρκετά συγκροτήματα κατοικιών.
Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές τόνισε ότι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία ξενοδόχων.
«Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά.
Η κακοκαιρία αχρήστευσε το οδικό δίκτυο
Σύμφωνα με το cretapost, για δεύτερο 24ωρο τα συνεργεία του δήμου Σητείας εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο που συνεχώς παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας κατολισθήσεων.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν νέες κατολισθήσεις και τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να καθαρίσουν τους δρόμους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους τρεις βασικούς δρόμους της Σητείας, τόσο στον βόρειο οδικό άξονα όσο και στο δρόμο προς τον Μακρύ Γιαλό», ανέφερε σχετικά ο κ. Πατεράκης.
Συγκλονιστικές οι εικόνες από το drone του John Drakakis:
Αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη
Οπως ανακοινώθηκε, έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων ενώ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς έχουν καταστραφεί αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων. Θα ζητήσουμε από τους πολίτες να καταθέσουν στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές ενώ εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο δήμος Σητείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πατεράκης.
ΚΚΕ Σητείας: Αμεσα μέτρα για τους πληγέντες
Σύμφωνα με την ΚΟ Σητείας του ΚΚΕ από την κακοκαιρία υπέστησαν τεράστιες ζημιές σπίτια, περιουσίες, καθώς και θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
Η ΚΟ Σητείας ζητά μεταξύ άλλων «άμεση και στο σύνολό τους καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, αγροικίες, επαγγελματικές στέγες, μικρές επιχειρήσεις, εμπορεύματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%)».
Επίσης ζητά να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, και να μη γίνει «καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη».