Νέα κυβερνοεπίθεση -αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ- προκάλεσε και σήμερα, Τρίτη, προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων με αποτέλεσμα οι προαγωγικές εξετάσεις στα λύκεια της χώρας να βρεθούν και σήμερα στον «αέρα».
Όπως ενημέρωσαν τα αρμόδια υπουργεία, η Τράπεζα Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με αποτέλεσμα το σύστημα να «πέσει» και οι καθηγητές να μην μπορούν να αντλήσουν τα θέματα και τους μαθητές να περιμένουν υπομονετικά στα θρανία τους για αρκετή ώρα μέχρι να βρεθεί μια λύση.
Το iefimerida.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες χάκερ, Θεοφάνη Κασίμη ο οποίος μίλησε για την κυβερνοεπίθεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα μας, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα.
«Χάκαραν εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον πλανήτη»
«Αυτή τη στιγμή η τράπεζα των θεμάτων δέχεται κυβερνοεπίθεση τύπου Ddos. Αυτές οι επιθέσεις έχουν δρομολογήσει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση πάνω στον server με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να πέφτει. Αυτές οι επιθέσεις έχουν πάρα πολύ χαμηλό κόστος στο να γίνουν, αλλά είναι πάρα πολύ ακριβές στο να αντιμετωπιστούν. δηλαδή να επανέλθει το σύστημα στην αρχική του κατάσταση. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται συνήθως από μία σπείρα χάκερς οι οποίοι χακάρει εκατομμύρια υπολογιστές ανά τον πλανήτη και τους δρομολογεί να επισκεφτούν μαζικά την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Το αποτέλεσμα είναι ο server να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να πέφτει. Σκεφτείτε όταν γίνεται ένας σεισμός και καλούμε ομαδικά τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εκεί δεν έχουμε σήμα. Πέφτει το δίκτυο. Αυτό γίνεται και με αυτού του τύπου τις επιθέσεις», λέει ο κ. Κασίμης.
Πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος των χάκερ
«Αυτοί χακάρουν εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να ελέγχουν πολλούς υπολογιστές. Για παράδειγμα εάν κατεβάσεις ένα παράνομο βιντεάκι στο pc σου, αυτό περιέχει μέσα λογισμικό Bacckdoor, το οποίο επιτρέπει στους hackers να έχουν τον έλεγχο χωρίς να το γνωρίζεις. Όταν έρθει η ώρα με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούν ομαδικές επιθέσεις τύπου Ddos. Βέβαια το να δέχεται κρατικό σύστημα 165.000.000 χτυπήματα είναι ασύλληπτη κυβερνοεπίθεση. Πολύ φοβάμαι ότι χτύπησαν την τράπεζα θεμάτων για να κάνουν επίδειξη ισχύος και ότι ετοιμάζουν μεγαλύτερο χτύπημα. Μπορεί να χτυπήσουν πολύ μεγαλύτερες δομές του κράτους με τόσα εκατομμύρια χτυπήματα», συνεχίζει ο ερευνητής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.
Μεμονωμένος χάκερ ή ολόκληρη υποδομή;
«Η επίθεση είναι πολύ ισχυρή. Θα μπορούσε να έχει γίνει από μεμονωμένο hacker με υψηλό επίπεδο γνώσεων, από μία ομάδα, αλλά και από μία κυβερνητική υποδομή άλλης χώρας για παράδειγμα. Για να μπορέσουν να πάρουν τον έλεγχο όλων αυτών των υπολογιστών χρειάζεται μία προετοιμασία ενδεχομένως και κάποιων μηνών. Θέλει προετοιμασία. Εκτός και εάν πάμε στο σενάριο κρατικής υποδομής άλλης χώρας, οπότε εκεί ο χρόνος μειώνεται. Ακόμα και ο δικός σας υπολογιστής μπορεί εν αγνοία σας να έλαβε μέρος σε αυτή την επίθεση. Για αυτό λέμε να μην κατεβάζουμε παράνομο λογισμικό και να μην ανοίγουμε συνδέσμους που δεν γνωρίζουμε», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Πάντως το μέγεθος της επίθεσης είναι αυτό που τρομάζει. Αυτός ο στρατός του δικτύου των παράνομων υπολογιστών είναι πολύ επικίνδυνος. Αντιμετωπίζεται γιατί σε πρώτη φάση οι επιθέσεις τύπου Ddos δεν έχει να κάνει με διαρροή δεδομένων. Έχει να κάνει με κρασάρισμα του server. Αλλά αυτές οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά κοστοβόρες στην αντιμετώπιση τους».