Το ειδικό σχολείο που σχεδιάζουν στη Γλυφάδα δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο -Με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και αρχιτεκτονικά ιδιαίτερο - iefimerida.gr

Το ειδικό σχολείο που σχεδιάζουν στη Γλυφάδα δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο -Με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και αρχιτεκτονικά ιδιαίτερο

Η Γλυφάδα θα δημιουργήσει το πρώτο ειδικό σχολείο για παιδιά
Η Γλυφάδα θα δημιουργήσει το πρώτο ειδικό σχολείο για παιδιά

Ένα όνειρο πολλών ετών αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» στη Γλυφάδα καθώς, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμος Γλυφάδας σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο ειδικό σχολείο της πόλης, το οποίο θα είναι ένα αληθινό κομψοτέχνημα.

Eνα σχολείο που έρχεται να αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η ειδική εκπαίδευση και αγωγή στη χώρα μας και να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μεγάλη υπόθεση η οικογένεια που έχει την ανηφοριά, να αισθάνεται ότι υπάρχει εδώ και η Πολιτεία και κάνει αυτό που αξίζουν τα παιδιά. Δεν είναι δηλαδή μόνο να φτιάξεις μια δομή, είναι να τη φτιάξεις όπως πρέπει», λέει χαρακτηριστικά στο iefimerida o δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, και συμπληρώνει: «Ευελπιστούμε να το δημοπρατήσουμε φέτος γιατί έχουμε καταρχήν εξασφαλίσει το βασικό κομμάτι της χρηματοδότησης και οι μελέτες τελειώνουν. Οπότε, αν όλα πάνε καλά, στο τέλος του χρόνου μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή. Το 2023 έχουμε στόχο να το ολοκληρώσουμε».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η οικοδομική άδεια για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις δρομολογείται, η έγκριση από το υπουργείο Παιδείας έχει δοθεί, ενώ έχει εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ. Η χρηματοδότηση έχει επίσης εξασφαλιστεί, σε μεγάλο βαθμό από την Περιφέρεια Αττικής, και το δε αμφιθέατρο περίπου 400 θέσεων που βλέπετε στη μακέτα θα καλύψει και πολιτιστικές και άλλες ανάγκες του δήμου Γλυφάδας.

Οπως έχει ανακοινωθεί, το πρώτο και αληθινά ξεχωριστό ειδικό σχολείο της Γλυφάδας θα κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο και την ομάδα του KLab και θα στεγαστεί στο παλιό εγκαταλελειμμένο 18ο Δημοτικό Σχολείο (Βέμπο & Λόντου), το οποίο θα γκρεμιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Γλυφάδας συνεργάζεται με τους Klab Architecture. Εχουν δημιουργήσει μαζί τον Δ’ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Γλυφάδας, που είναι ένα παραμυθένιο χωριό γεμάτο χρώματα και ζωντάνια και μάλιστα βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην κατηγορία «Κτίρια κοινόχρηστης λειτουργίας».

4ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας/Φωτογραφία: Instagram klabarchitects
4ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας/Φωτογραφία: Instagram klabarchitects
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ετσι ξεκινήσαμε με τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο και χαίρομαι πολύ που ο ίδιος έχει τη δική του ιδιαίτερη οπτική στα θέματα αυτά και θέλουμε πάρα πολύ να ξεχωρίσει και αυτό το σχολείο. Το ειδικό αυτό σχολείο θα έχει πισίνα, που είναι πολύ αναγκαίο για τα παιδιά, θα έχει γυμναστήρια, θα έχει διάφορα πράγματα που ένα ειδικό σχολείο χρειάζεται για να μπορεί το κάθε παιδί να έχει την υποστήριξη που του πρέπει», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Γλυφάδας.

«Ο δήμος Γλυφάδας και ο δήμαρχος θέλουν να σηκώσουν τον πήχη ψηλά στη δημόσια εκπαίδευση και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Το στοίχημα αυτή τη φορά είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό γιατί ο σχεδιασμός ενός ειδικού σχολείου από μόνος του είναι εξαιρετικά πολύπλοκος. Πρέπει να έχεις απαντήσεις και να πάρεις αποφάσεις για θέματα που η διεθνής βιβλιογραφία ακόμα και η διεθνής εμπειρία σε ανάλογα σχολεία είναι ελλιπής και πολλές φορές αντιφατική. Ελπίζουμε το σχολείο αυτό να είναι ένα σχολείο πρότυπο τόσο για ίδια σχολεία στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και να γίνει η αφετηρία περαιτέρω έρευνας για το πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται οι χώροι για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και της διανοητικής υστέρησης. Είμαστε σίγουροι ότι το ειδικό σχολείο αυτό θα ανακουφίσει πολλούς μαθητές και τους γονείς τους και ελπίζουμε ο σχεδιασμός μας να ξεπερνά τις προσδοκίες τους. Τα αρχιτεκτονικά βραβεία καλοδεχούμενα αν έρθουν, αλλά έπονται», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Klab Αrchitecture.

Θα δώσει τεράστια ανάσα στις οικογένειες

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ειδικό σχολείο της Γλυφάδας θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από όλη την Αττική.

«Και γι' αυτό χαιρόμαστε πάρα πολύ που σε έναν παλιό σχολικό χώρο θα φτιάξουμε τώρα ένα σχολείο που θα έχει ασφαλώς και υπερτοπικό χαρακτήρα και θα καλύψει ανάγκες οικογενειών από όλη την Αθήνα. Εχουμε πάρει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και πλέον η δική μας δουλειά είναι να φτιάξουμε το σχολείο και να καλωσορίσουμε μετά τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που θα ξεκινήσουν να το λειτουργούν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι είναι από τα έργα που έχει σαφώς ξεχωρίσει στο διάστημα της θητείας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο της Αττικής λειτουργούν 99 δημόσιες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Από αυτές τα 26 είναι Νηπιαγωγεία, 41 είναι Δημοτικά Σχολεία και 32 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥ-Λ, Ειδικά Γυμνάσια & Λύκεια).

Ομως όπως σημειώνει στο iefimerida o κ. Αδριανός Γ. Μουταβελής, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης, οι διευθυντές των ειδικών σχολείων στα νότια προάστια τα τελευταία χρόνια έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα αιτήματα εγγραφών νέων μαθητών και τα ειδικά σχολεία ασφυκτιούν.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο κ. Μπαγατέλας Δημήτριος, διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς με ανακούφιση πληροφορήθηκαν την είδηση της κατασκευής του νέου ειδικού σχολείου «Ευχής έργο θα ήταν να μην υπήρχαν παιδιά με αναπηρίες και ειδικά σχολεία, όμως από τη στιγμή που υπάρχουν η κατασκευή του ειδικού σχολείου στη Γλυφάδα θα δώσει μεγάλη ανακούφιση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη πρόταση, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, ευχάριστο περιβάλλον που θα δώσει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Ανυπομονούμε και το θέλουμε».

Ηδη αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει ο ίδιος, ο αριθμός των παιδιών στο ειδικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι απαγορευτικός. Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το ζήτημα της απόστασης από την κατοικία προς τη σχολική μονάδα. Πιο συγκεκριμένα, το σχολείο απαριθμεί 82 παιδιά, οι αίθουσες διδασκαλίας του προορίζονται για συνολικά 35-40 μαθητές ενώ φοιτούν παιδιά από όλο σχεδόν τον Νότιο Τομέα. «Οπότε είναι δύσκολο και για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τους εκπαιδευτικούς», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε φωτορεαλιστικές εικόνες από το ειδικό σχολείο της Γλυφάδας

Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, το οικόπεδο όπου θα χτιστεί το ειδικό σχολείο είναι σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο: «Θέλουμε το σχολείο να θυμίζει μέρος της γειτονιάς και η κλίμακά του να δημιουργεί αυτή την αίσθηση. Ο αύλειος χώρος είναι η κεντρική πλατεία, ενώ με την  πρότασή μας επιδιώκουμε τον διαχωρισμό του συνόλου σε μικρότερους όγκους προσομοιάζοντας την κλίμακα της γειτονιάς. Ένα κυρίαρχο ζητούμενο στον σχεδιασμό μας είναι η ευελιξία των χώρων και η πιθανή προσαρμογή τους σε μελλοντικές απαιτήσεις. Το σχολείο όμως κυρίως σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ειδικές απαιτήσεις των χρηστών του και για να είμαι ειλικρινής, την πιθανότητα να δούμε όταν οι συνθήκες στην κοινωνία μας ωριμάσουν, ένα μεικτό σχολείο που παιδιά από τη γειτονιά και τα παιδιά του σχολείου αυτού θα συνυπάρχουν στις ίδιες τάξεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Κlab Architecture

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ