«Ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη», κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην ανώτατος διευθυντής της Attica Bank, Αθανάσιος Τσάδαρης.
Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, καθώς την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 η συγκεκριμένη τράπεζα εξέδωσε την επίμαχη εγγυητική επιστολή των 3.000.000 ευρώ στον επιχειρηματία, η οποία ήταν απαραίτητη για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσάδαρης, εκείνη την εποχή η Attica Bank ήταν ιδιαίτερα σε κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων, καθώς είχαν διαπιστωθεί παράτυπες χρηματοδοτήσεις.
Οι πιέσεις για τα «βοσκοτόπια»
«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως "Βοσκοτόπια Bank". Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια…
Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι "αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω" και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες», κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης.
Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν» της δεκαετίας του '70" την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα. «Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη από το 2017 και μετά, στις 25 Ιανουαρίου 2017 με εντολή μου εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής», επισήμανε.
Πώς εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
«Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρήστο Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό», είπε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια είπε πως τελικά ήρθαν τρία εκατομμύρια στην τράπεζα.
«Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου… Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται.
Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων», υποστήριξε το τραπεζικό στέλεχος.
Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Bank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. «Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας», υποστήριξε.
«Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.
Ακόμη, ο μάρτυρας μετά από ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης, απάντησε ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση από τον κ. Παππά για να εξυπηρετηθεί ο κ. Καλογρίτσας.
Θα απολογηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Χρ. Καλογρίτσας -Δεν θα καταθέσει ο γιος του
Ο Χρήστος Καλογρίτσας θα δώσει το «παρών» στο δικαστήριο όταν θα έρθει η σειρά να απολογηθεί στο ειδικό δικαστήριο, δήλωσαν οι δικηγόροι του, εν αντιθέσει με τον Νίκο Παππά, ο οποίος δεν θα απολογηθεί και θα εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισής του.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της πλευράς Παππά να κληθεί να καταθέσει ο γιος του επιχειρηματία, Ιωάννης - Βλαδίμηρος. Η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη με την ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας.
Συνήγοροι Παππά: Η πολιτική δίωξή του είναι πλέον ολοφάνερη
Μετά το πέρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζονται ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2016, οι τρείς συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
«Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attika Bank την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε σήμερα στο ειδικό δικαστήριο ότι:
- «Τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής Καλογρίτσα, όπως και η προέλευσή τους, ήταν πεντακάθαρα. Η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε αφού πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων, την οποία δεν αμφισβήτησε κανένας». Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, η τράπεζα έκανε ενδελεχείς και αυστηρούς ελέγχους τόσο με την έλευση των 3 εκατ. ευρώ και πριν την έκδοση της εγγυητικής όσο και, συμπληρωματικά, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με αφορμή τις διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων και της αντιπολίτευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες ενημερώνονταν αυτοστιγμή και η ΤτΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όλα βρέθηκαν νόμιμα και καθαρά. 'Αρα, η συμμετοχή του κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη διαδικασία, ως προς και αυτό το σημείο, ήταν απολύτως σύννομη.
- «Για την έκδοση της εγγυητικής δεν δέχθηκα πίεση από κανέναν (σ.σ.: από την τότε κυβέρνηση ή την τράπεζα). Ήμουν επιλογή της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα και όχι πολιτική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, δεν σήκωνα από πιέσεις». Ένας ακόμα μάρτυρας, λοιπόν, «δεν είδε και δεν άκουσε» κανέναν κ. Παππά, δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον πρώην υπουργό ή άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- «Ο κ. Καλογρίτσας με πίεζε αφόρητα, λίγες ημέρες πριν την καταβολή της πρώτης δόσης, ώστε να τον χρηματοδοτήσει η τράπεζα με 40 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 συναντηθήκαμε, παρουσία και άλλων στελεχών της τράπεζας, και του κατέστησα σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο από την τράπεζα. Τα 108 εκατ. ευρώ απλήρωτα δάνεια δεν θα αυξάνονταν ούτε ευρώ. Οι πιέσεις από τον Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, από τον κ. Καλογρίτσα «δέχτηκα πιέσεις και απειλές [...] και ότι "δεν θα σταθείς ούτε δευτερόλεπτο στη θέση σου"», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα και επιστολές σε στελέχη της τράπεζας, δηλαδή στον κ. Κορδαντωνόπουλο, που χειριζόταν τους λογαριασμούς και τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα και στον κ. Τσακιράκη, ο οποίος επέδειξε, μάλιστα, στον μάρτυρα και μήνυμα του κ. Καλογρίτσα, όπου αναφερόταν στα παιδιά του (σ.σ.: του κ. Τσακιράκη). Την περίοδο, δηλαδή, που για την κυρία Ευθαλία Διαμαντή «ο Παππάς έταζε ότι θα βρει τα λεφτά για τον Καλογρίτσα», ο τελευταίος πίεζε και απειλούσε τραπεζικά στελέχη για τη δανειοδότησή του».
- «Όταν επεστράφη η εγγυητική επιστολή στον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, τα λεφτά κατέληξαν σε λογαριασμούς των εταιρειών της οικογένειας και από εκεί στην πληρωμή δικών τους υποχρεώσεων». Κατέρρευσε, έτσι, για μια ακόμα φορά, από έναν ακόμα μάρτυρα, μετά τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πανταλάκη, ότι τα χρήματα δόθηκαν, δήθεν «με εντολή Παππά», για την έκδοση του Documento.
Τα «παραμύθια του κ. Καλογρίτσα και της κυρίας Ευθαλίας» όχι μόνο δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αλλά προκαλούν και κλαυσίγελο σε κάθε λογικό άνθρωπο. Κάθε κατάθεση μάρτυρα καταρρίπτει κάθε δήθεν «αποκαλυπτικό» στοιχείο. Η πολιτική δίωξη Παππά είναι πλέον ολοφάνερη.