Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα πρότεινε η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η εισαγγελέας, επικαλούμενη όσα προέκυψαν στη διάρκεια της διαδικασίας, επισήμανε ότι κατά την κρίση της ο Ν. Παππάς δεν υπερέβη κανένα όριο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν αδιάβλητος και δεν ξεπέρασε καμία κόκκινη γραμμή.
«Ο Νίκος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διέπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό», είπε η εισαγγελέας στην κατακλείδα της αγόρευσής της. Νωρίτερα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του Χρήστου Καλογρίτσα.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Καλογρίτσας δεν ήταν άβουλος μπροστινός, όπως ειπώθηκε. Είχε όνειρο να κάνει τηλεοπτικό σταθμό. Να γίνει ο νέος Μπόμπολας. Οι πιέσεις Καλογρίτσα προς τραπεζικά στελέχη ήταν σε τέτοιο σημείο που τα απειλούσε. Αυτό δεν συνάδει με το αφήγημα ότι μόνο το όνομά του θα έδινε και τα άλλα όλα θα τα φρόντιζε ο Παππάς. Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε πως καμία παρέμβαση δεν έγινε από Παππά υπέρ Καλογρίτσα. Δική του επιθυμία και επιχειρηματική απόφαση ήταν να στραφεί για απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Δεν κατέβαλε χρήματα πρώτης δόσης και κηρύχθηκε έκπτωτος. Δεν προκύπτει η πλήρης αφοσίωση στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προέκυψε, είχε επαφές με άλλα κόμματα. Είχε επιχειρηματικά συνεργασία με πρόσωπα από άλλα κόμματα, π.χ. Θεοδωρικάκος».
Η εισαγγελέας μίλησε και για την κατάθεση της Ευθαλίας Διαμαντή, γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, η οποία είχε μιλήσει για «φακέλους και τσάντες με μετρητά προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είπε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Επέλεξε να αναφερθεί σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να τα πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας. Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα».
«Ο Παππάς τήρησε τους όρους απαραβίαστα»
Η κυρία Σμυρλή υποστήριξε ότι ο Νίκος Παππάς «τήρησε τους όρους απαραβίαστα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έμεινε ακλόνητος. Λόγω ποσού θα δικαιολογείτο η καταβολή κι άλλων δόσεων. Όχι μόνο δεν τον ευνόησε τον Καλογρίτσα, αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να καταβάλει τη δόση και έμεινε εκτός διαγωνισμού. Τηρουμένων των αναλογιών, η αφετηρία και το τέρμα αυτής της υπόθεσης δεν είναι εάν προέβη σε παράβαση Παππά, πίσω από αυτό βρίσκεται μεγάλο οικονομικό συμφέρον, τα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν θέλει να απολέσει, ακόμα και με το να βρεθεί κατηγορούμενος».
Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής πρότασης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε: «Με μια εξαιρετική κατά περιεχόμενο, αθωωτική πρόταση, οι εισαγγελείς του Ειδικού Δικαστηρίου αποδόμησαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κατεδάφισαν το αφήγημα όσων μεθόδευσαν την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά».
Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Ευάγγελος Γεωργακόπουλος δήλωσε:
«Η Πρόταση των δύο εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν, με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».