Εγκαίνια της πρώτης Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής - Ψυχογενούς Ανορεξίας που ανήκει στο ΕΣΥ - iefimerida.gr

Εγκαίνια της πρώτης Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής - Ψυχογενούς Ανορεξίας που ανήκει στο ΕΣΥ

γυναίκα με στολή και μάσκα έξω από Σισμανόγλειο στα σκαλιά
EUROKINISSI: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εγκαίνια της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής - Ψυχογενούς Ανορεξίας στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια σημασία σε ένα πεδίο, στο οποίο έχουν εντοπιστεί κενά διαχρονικά και επιτέλους γίνονται ενέργειες για να καλυφθούν, όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα του είδους, που ανήκει στο ΕΣΥ. Έχει δυναμικότητα 6 κλινών με προοπτική επέκτασης. Τη λειτουργία καλύπτουν 4 γιατροί του νοσοκομείου, καθώς και 8 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Το ΓΝΑ Σισμανόγλειο επιλέχθηκε για να στηρίξει μια τέτοια Μονάδα, καθώς διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολλές, από την βουλιμία μέχρι την ανορεξία και όλες επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι διαταραχές», δήλωσε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανορεξία που επηρεάζει κυρίως εφήβους και νέους ενήλικες και προκαλεί θανάτους. «Είναι άρα ένα θέμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται, να προλαμβάνονται οι θάνατοι και να ηρεμεί η κραυγή αγωνίας των γονιών και των συγγενών», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής πλήττουν το 8% των ανθρώπων

«Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «συχνές» διαταραχές, καθώς πλήττουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Ράπτη.

Μάλιστα, όπως είπε, κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό.

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει τη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως είναι και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, δομές οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας μας», κατέληξε η κ. Ράπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η υποδιοικητρια 1ης ΥΠΕ, Μαρίζα Οικονόμου και ο διοικητής του Γ.Ν.Α.«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» και Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ηλίας Δαλαϊνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ