«Κουβεντιάζουμε με κάποια τράπεζα να μπούμε στις μικροχρηματοδοτήσεις αλλά αυτό σχεδιάζεται από το καλοκαίρι και μετά…» σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Εφραίμογλου μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για τις δράσεις του επιμελητηρίου σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις.
Στην συνέχεια η Σοφία Εφραίμογλου υπογράμμισε από το φόρουμ των Δελφών ότι «είναι βασική στόχευσή μας να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις - μέλη μας, να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες. Με ειδικά προγράμματα, δράσεις καθοδήγησης και συμπράξεις με πλήθος θεσμικών φορέων».
Για αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μίλησε η Σ. Εφραίμογλου
Η πρόεδρος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, πραγματοποιούν το «άλμα» που επιβάλλεται να κάνουν αλλά, ταυτόχρονα, η υποστήριξη είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα και στο κομμάτι της χρηματοδότησης και στην προσαρμογή τους αναφορικά με τις νέες απαιτήσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και σε σχέση με την καινοτομία και για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και για τα προβλήματα των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων και για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Όπως είπε: «Το ΕΒΕΑ, ο μεγαλύτερος φορέας επιχειρηματικότητας στην χώρα, συμπληρώνει φέτος 105 έτη λειτουργίας, στα οποία δεν έχει πάψει να υπηρετεί την οικονομική, αλλά και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου» ενώ γνωστοποίησε ότι, «σύντομα, θα είναι διαθέσιμο ένα τηλεφωνικό κέντρο με πενταψήφιο νούμερο για να ανταποκρίνεται το επιμελητήριο, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, στις ανάγκες των επιχειρήσεων».
Σχετικά με την εξωστρέφεια, η πρόεδρος υπογράμμισε ότι στηρίζεται πλέον σε ισχυρότερες βάσεις. Όπως ανέφερε, οι εξαγωγείς μας έχουν αυξήσει την ανθεκτικότητά τους. Καταφέρνουν να προσαρμόζονται και να ελίσσονται, μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον και υπενθύμισε ότι, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε, πρόσφατα το επιμελητήριο σε συνεργασία με την Deloitte, η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα ενώ, περίπου, το 70% των επιχειρήσεων διαβλέπουν σταθερότητα και ελαφριά ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κατά το προσεχές διάστημα.
«Είναι, όμως, σημαντικό, συνέχισε η ίδια, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εξαγωγική βάση της οικονομίας. Σήμερα το 50% και πλέον των εξαγωγών της χώρας πραγματοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις. Και οι 5 μεγαλύτερες από αυτές πραγματοποιούν το 30% σχεδόν του συνόλου. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν ένα δομικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ενταχθούν πιο μαζικά - και κυρίως ποιοτικά - στο εξαγωγικό δυναμικό χώρας, το όφελος για την εθνική οικονομία θα είναι εντυπωσιακό».
Το μεγάλο «στοίχημα» επομένως, πρόσθεσε, είναι να ενισχύσουμε το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αυτό το επίπεδο βοηθάει το επιμελητήριο, προκειμένου να ενδυναμωθούν και ταυτόχρονα να ενισχυθεί - ποσοτικά και ποιοτικά - η συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία.
Η συμβολή του επιμελητηρίου, όπως εξήγησε, αφορά και στον τομέα της τεχνογνωσίας και για τις δεξιότητες και για την πρόσβαση σε πληροφόρηση και για την πρόσβαση σε δίκτυα και τέλος και σε εργαλεία χρηματοδότησης.
Ειδικά για την εξωστρέφεια όπως είπε:
- χτίζουμε ισχυρές γέφυρες εμπορικής συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού
- αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας
- συμμετέχουμε στη χάραξη και στην άρτια υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας και τελικά,
- Το ΕΒΕΑ λειτουργεί ως κεντρικός βραχίονας για την αξιόπιστη ενημέρωση και διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων, με καλά οργανωμένες δράσεις και συνεργασίες.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, δίνεται έμφαση στην ανάδειξη δυναμικών και υποσχόμενων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και το επιμελητήριο παρέχει υπηρεσίες, που καλύπτουν κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Σε αυτή την προσπάθεια, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με το υπουργείο Εξωτερικών, με τον Enterprise Greece, την Εταιρεία Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και κλαδικούς φορείς» όπως διευκρίνισε η πρόεδρος. Στην συνέχεια ανέφερε, ενδεικτικά, ορισμένες δράσεις εξωστρέφειας και γνωστοποίησε πως «για το επόμενο διάστημα έχει ήδη δρομολογηθεί σειρά από επιχειρηματικές αποστολές και πρωτοβουλίες δικτύωσης». Μάλιστα, την Δευτέρα αναχωρεί επιχειρηματική αποστολή για τη Γαλλία, σε συνεργασία με το Enterprise Greece και την πρωτοβουλία ΕΛΛΑΔΙΚΑ Μας, ενώ έχει προγραμματιστεί και επιχειρηματική αποστολή στη Νορβηγία, μέσω του προγράμματος Succeed.
Τον Μάιο διοργανώνεται επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα και στην Σερβία και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προετοιμάζονται επιχειρηματικές αποστολές στη Βουλγαρία, στην Νότιο Αφρική και στην Ισπανία, ενώ θα συμμετέχει το επιμελητήριο και στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο, στον Καναδά. «Συνεχίζουμε, όμως, και τις δράσεις εξωστρέφειας μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ - με στόχο τη δικτύωση των επιχειρηματικών μας ομάδων» σημείωσε η πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι το επιμελητήριο θα έχει, για μια ακόμη χρονιά, παρουσία στην BEYOND 2024 στη Θεσσαλονίκη, και στην Web Summit της Λισαβόνας τον Νοέμβριο.
Νεοφυής επιχειρηματικότητα
«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι ένας ταχύτατα ανερχόμενος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας το μερίδιό της στο ΑΕΠ. Το ελληνικό οικοσύστημα ωριμάζει και μεγαλώνει σταθερά, τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων όσο και σε κεφαλαιοποίηση και το ΕΒΕΑ έχει επενδύει συστηματικά στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, εδώ και μια δεκαετία» είπε η κυρία Εφραίμογλου. Υπενθύμισε ότι είναι το πρώτο επιμελητήριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που ίδρυσε θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων το 2014 και στη συνέχεια επιταχυντή ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και το πρώτο Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων.
«Η Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ είναι αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του ΕΒΕΑ, που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ταυτόχρονα 50 νεοφυείς επιχειρήσεις ή 150 νέους επιχειρηματίες και στα 10 χρόνια λειτουργίας της έχει φιλοξενήσει πάνω από 450 επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία υποστήριξε παρέχοντας στέγαση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων» όπως είπε. Επίσης, υπενθύμισε ότι έχει αξιοποιηθεί η εμπειρία περισσότερων από 70 μεντόρων και συμβούλων, σε θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής, μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, νομικών και λογιστικών θεμάτων κ.ά. ενώ υπογράμμισε ότι, η στήριξη στις φιλοξενούμενες επιχειρήσεις δεν τελειώνει με την περίοδο επώασης.
«Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις όχι μόνο κατά τη δημιουργία τους, αλλά και στην προσπάθειά τους για μεγέθυνση και ανάπτυξη. Στην προσπάθεια να αποκτήσουν ένα ικανό μέγεθος, που θα τις καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμες, αλλά και να διεθνοποιηθούν, να αναζητήσουν επενδυτές εκτός Ελλάδας, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νέες αγορές» τόνισε η πρόεδρος. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται, αυτό το διάστημα, για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και στην έμφαση που δίνει το επιμελητήριο στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων να προετοιμαστούν για το μέλλον, τόσο στο σκέλος της έλλειψης ή της αναντιστοιχίας ανθρώπινου δυναμικού όσο και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Ειδικά για την πράσινη μετάβαση, όπως είπε, φαίνεται ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την σημασία της προετοιμασίας τους παρότι και σε αυτό το πεδίο έρχονται περιορισμοί από την Ευρώπη, οπότε, και σε αυτό τον τομέα επιμένουμε ιδιαίτερα ενώ το ίδιο το επιμελητήριο μετράει, ήδη, το ανθρακικό αποτύπωμά του με στόχο το 2025 να είναι μηδενικό. «Προτεραιότητά μας είναι, σαφώς, η στήριξη και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΕΒΕΑ» τόνισε η πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να τους παρέχουμε εργαλεία, αλλά και έμπνευση και καθοδήγηση, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης οικονομίας, με σημείο αναφοράς, την ενίσχυση της εξωστρέφειας».
Οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη
Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μιας νέας σειράς δράσεων, είπε η πρόεδρος και επιγραμματικά ανέφερε:
Σε συνεργασία με την Deloitte ξεκίνησε η διεξαγωγή μιας κυλιόμενης έρευνας, η οποία έχει σκοπό να αποτυπώνει σε τακτική βάση τον σφυγμό του επιχειρείν.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη λειτουργία ειδικού HelpDesk για τα προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιήσουν.
Σχεδιάζουμε την έκδοση οδηγού καλών πρακτικών διακυβέρνησης για οικογενειακές επιχειρήσεις.
Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τον κύκλο ενημερωτικών δράσεων, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, για τις τάσεις που διαμορφώνονται σε κάθε κλάδο.
Σε συνεργασία με την Microsoft, υλοποιήσαμε πρόσφατα έρευνα, με σκοπό την αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και την ανάδειξη βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή και
συνεχίζουμε τη συνεργασία με την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης «Empowering Women 45+», το οποίο απευθύνεται σε άνεργες γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.