Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε μια αλλαγή στον εργασιακό κανονισμό που ανακοίνωσε η efood σε τμήμα των εργαζομένων της.
Το ζήτημα -που πλέον είναι πρώτο στα ελληνικά trends του Twitter με το tag #cancel_efood- ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν διέρρευσε η επιστολή που κοινοποίησε η efood σε διανομείς της εταιρείας.
Η efood, μέσω αυτού του μηνύματος, προσκαλεί τον εργαζόμενο να βγει οικειοθελώς από το καθεστώς της απασχόλησης με σύμβαση και να γίνει freelancer. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει, η εταιρεία εξηγεί ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» -εν ολίγοις, ότι θα ακολουθήσει η απόλυση.
«Αγαπητέ Rider, Στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας Freelancing» σημειώνεται, αρχικά, στην επιστολή που έγινε… viral.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως Freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα», καταλήγει η efood στο μήνυμά της.
«Βομβαρδισμός» στα κοινωνικά δίκτυα κατά της efood
Η ανάρτηση με την παραπάνω επιστολή άρχισε να διαδίδεται αστραπιαία, με πολλούς χρήστες να αναφέρουν ότι θα διαγράψουν τόσο τον λογαριασμό τους στο efood όσο και την εφαρμογή και άλλους να κοινοποιούν δημοσιεύματα που αναφέρονταν στα κέρδη της efood κατά το διάστημα της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η κατά 100% εξαγορά της deliveras.gr από την Delivery Hero, τη μητρική της efood.
Η πρώτη, «επίσημη» αντίδραση ήρθε από τους διανομείς της Θεσσαλονίκης.
«Η εταιρεία της efood έδειξε το πραγματικό, αδίστακτο πρόσωπό της ανακοινώνοντας με μήνυμα (!) σε αρκετούς συναδέλφους ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή τους, με πρόσχημα το απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιεί. Η εταιρεία της efood, αφού μας χρησιμοποίησε εδώ κι ένα χρόνο για να εδραιωθεί στην αγορά, αφού δουλέψαμε βάζοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, την περίοδο του λοκντάουν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε άδεια, πετώντας μας το τυράκι των bonus, τώρα μας πετά κυριολεκτικά στο δρόμο!» επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. Καταλήγοντας, λένε ότι «ήρθε η ώρα να δείξουμε κι εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη» και «να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας, χωρίς αλλαγή της μισθωτής εργασίας μας».
Από τα ελκυστικά πακέτα παροχών, στο freelancing
Στην υπόθεση της efood τοποθετήθηκε, μέσω ανάρτησής του, και ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος,
Ο κ. Καραγεωργόπουλος επισημαίνει ότι «το efood έχει υπερεκτιμήσει το πόσο μπορεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους, αφού τους ξεσήκωσε να παρατήσουν την εργασία τους σε άλλα μαγαζιά, προσφέροντας, η αλήθεια είναι, ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών».
Σύμφωνα με τον παράγοντα της ΓΣΕΕ «(σ.σ. η efood) αφού εδραιώθηκε στην αγορά, τώρα μετατρέπει τους εργαζόμενους σε freelancers. Mε πρόσχημα ένα απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης, ξεσκαρτάρει από το δαπανηρό υποτίθεται προσωπικό και σχεδόν εκβιαστικά του αλλαζει τη σύμβαση. Για μας ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και οι απαράδεκτες διευκολύνσεις που έκανε ο τελευταίος εργασιακός νόμος σε αυτού του είδους τις πλατφόρμες δεν ήταν αρκετές να καλύψει τη βουλιμία τους για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων».
Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις
Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνέλευση διανομέων την προσεχή Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, στις 12:00.
Η efood «εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή ''συνεργάτης''. Όπου συνεργάτης εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση, που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, πληρώνοντας με το κομμάτι. Τακτική που ακολουθεί έτσι κι αλλιώς η πολυεθνική DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτό τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες», τονίζει το Συνδικάτο.
Σε τροχιά κινητοποιήσεων τίθεται και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), η οποία έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλές διαδηλώσεις του κλάδου μέχρι σήμερα.
Η απάντηση της efood: Λανθασμένη διατύπωση
Λίγο μετά τις 14:30, η efood εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «λανθασμένη διατύπωση» η οποία «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της efood:
«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.
To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.
Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.
Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς»