Ένα ακόμη πλήγμα έρχεται να κουμπώσει το παζλ της καταστροφής που σημειώθηκε στον Έβρο, μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το δάσος της Δαδιάς.
Η οικολογική καταστροφή ήταν τεράστια από την πύρινη λαίλαπα που έκαιγε επί οκτώ ημέρες στον εθνικό Δρυμό γεμάτο άγρια ζωή, τυλίγοντας στις φλόγες 40.000 στρέμματα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε τόσο το πάρκο όσο και ο νομός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, τουριστικά πρακτορεία που διοργανώνουν εκδρομές και ξεναγήσεις, έχουν αφαιρέσει (!) από το πρόγραμμά τους την δασική περιοχή που έγινε στάχτη, με αποτέλεσμα να ανοίγουν περισσότερες «πληγες» για τους ντόπιους και τις επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γκρουπ που διοργάνωναν εκδρομές σε Έβρο και Θράκη, συμπεριελάμβανε μέσα στο πρόγραμμα του μια ξενάγηση στον εθνικό δρυμό που ξεχείλιζε από οικολογικό πλούτο.
Πολλές ακυρώσεις μετά την πυρκαγιά
Μάλιστα, πολλοί από τους τουρίστες που είχαν ήδη κλείσει τις διακοπές τους στην περιοχή, προχώρησαν σε ακυρώσεις μόλις ενημερώθηκαν για τις πυρκαγιές.
«Δυστυχώς οι πληγές που συνεχίζουν να ανοίγουν είναι μεγάλες, κι από τις αποφάσεις των πρακτορείων αλλά και των επισκεπτών. Το δάσος πρέπει να αποκτήσει και πάλι ζωή και να αναγεννηθεί. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτό, αντί να κάνουμε βήματα πίσω. Πριν την πυρκαγιά είχαμε τουρίστες από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού» αναφέρει στο ThessToday.gr ο ξεναγός Ανδρεάς Ιωαννίδης.
Όσον αφορά τους πρώτους τουρίστες που «πάτησαν» στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά, έδωσε μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας πως το ενδιαφέρον του κόσμου θα επιστρέψει στα προ της πυρκαγιάς δεδομένα. Ωστόσο «η οσμή του καμένου υπάρχει ακόμη στην περιοχή και φέρνει στην μνήμη μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε όλοι, κυρίως οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, που κατάφεραν να σώσουν τον πυρήνα του δάσους. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις πως όλα όσα υπήρχαν, ουσιαστικά έχουν καταστραφεί», ανέφερε.
«Το δάσος ήταν η ζωή μας, καταστραφήκαμε»
Ακόμη και κάτοικοι της Λευκίμμης Έβρου αναφέρουν το πλήγμα που θα δεχθούν, μετά, αλλά και πριν την τεράστια πυρκαγιά. «Το δάσος ακόμη και την πριν την πυρκαγιά ήταν παρατημένο στο έλεός του και κανείς δεν ασχολούταν. Παράλληλα, δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες δομές για να φιλοξενηθούν οι τουρίστες που ήθελαν να το επισκεφθούν», ανέφερε κάτοικος στο ThessToday.gr.
Στο χωριό της Λευκίμμης, δίπλα από το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, βρίσκεται ο τουριστικός ξενώνας «Το Αρχοντικό», ο οποίος είναι από τους λίγους που έχουν απομείνει τόσο κοντά στην δασική περιοχή. Η ιδιοκτήτρια Μυρσίνη Δεληγιάννη, μαζί με τον σύζυγό της, «έφεραν» την περιουσία τους από την Αλεξανδρούπολη στο χωριό, επενδύοντας περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ για την νέα τους αρχή.
«Πλέον, το δάσος καταστράφηκε, και εμείς μαζί του, ήταν η ζωή μας. Μετανιώνουμε που επενδύσαμε όλα μας τα χρήματα για να φτιάξουμε έναν ξενώνα που δεν υπάρχει νόημα να φιλοξενήσει πλέον τους επισκέπτες», πρόσθεσε.